Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA ernstig bezorgd over aantal inbraken in Almelo

1997875-600x345

 

Woninginbraken hebben voor zowel de politie als de gemeente Almelo gezien het artikel vandaag in de TCTubantia veel aandacht, iets wat de Partij Vrij Almelo zeer toejuicht. Terecht wordt aangegeven dat daarbij samenwerking met inwoners noodzaak is, bijvoorbeeld door burgers aan te moedigen informatie te melden aan de politie.

Dat heeft helaas niet voorkomen dat de laatste maanden vooral woninginbraken veelvuldiger lijken voor te komen in onze gemeente, wat onder meer blijkt uit de politieberichten. De stijgende tendens gezien wat betreft deze inbraken, lijkt daarmee door te zetten. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door Oost-Europeanen, die volgens het jaarverslag van de politie een forse bijdrage leveren aan de criminaliteit in ons politiedistrict.

Volgens de Wet zijn raadsleden mede verantwoordelijk voor het lokale veiligheidsbeleid van een gemeente en moeten deze over de juiste kennis beschikken om hun rol goed uit te kunnen voeren en de burgemeester kritisch te kunnen volgen. Raadsleden hebben ook een kaderstellende rol waarmee ze de prioriteiten van het lokale integrale veiligheidsplan bepalen. Hoe en wanneer doe je dat? Hebben raadsleden voldoende invloed op de inzet van de politie in hun gemeente?

NEE, dit is zeker in de gemeente Almelo niet het geval want na herhaaldelijk verzoek van de Partij Vrij Almelo een nachtje mee te mogen draaien kregen wij steeds NUL OP HET REKEST.

Dus met andere woorden…………………de politie van de gemeente Almelo “geeft nog steeds niet thuis”.

Harry de Olde.

 

GEMEENTERAADSLEDEN

Gemeenten hebben de regie op veiligheid. Gemeenteraadsleden hebben daarin drie rollen te vervullen, namelijk:

1. Kaders stellen

2. Controleren

3. Volksvertegenwoordiging

Om deze drie rollen goed tot uiting te laten komen moet het raadslid altijd goed weten hoe het lokale integrale veiligheidsbeleid in elkaar zit en welke mogelijkheden je daar als raadslid op hebt.

Veiligheid moet hoog op de politieke agenda staan blijkt uit het CCV onderzoek (raadsleden en veiligheid). Daaruit blijkt dat raadsleden meer invloed willen op het lokale veiligheidsbeleid. Dat is een belangrijke constatering, zeker in het licht van de volgende ontwikkelingen:

. De “eerste generatie” veiligheidsplannen lopen tegen hun grenzen aan. Het is tijd voor vernieuwing. Na een periode van opbouw en groei, is het tijd voor bezinning en kwaliteitsverbetering. Tegelijkertijd blijft veiligheid hoog op de politiek-maatschappelijke agenda staan.

. Er zijn op lokaal niveau altijd wel concrete veiligheidsvraagstukken die vragen om aandacht van bestuur, politie, brandweer, en/of justitie. Het agenderen van concrete problemen door raadsleden kan “incidentenpolitiek zijn” maar er kunnen ook wezenlijke lokale problemen achter schuilgaan. ( zie ook het toenemende aantallen burenruzies)

. Het politiebestel nationaliseert en dat vraagt- meer dan ooit- om lokale politieke inbreng, onder meer bij beleids- en planvorming. Raadsleden tonen zich bezorgd over nationale invloed op het presteren van politie in hun gemeente.

. De politie richt zich op kerntaken of wettelijke taken (strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, handhaving van de openbare orde en noodhulp). Gemeenten krijgen een groter eigen aandeel bij toezicht en handhaving.

De Partij Vrij Almelo vindt dat er in onze gemeente meer behoefte is aan toezichthouders in overheidsdienst om veiligheidstaken te vervullen.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZsGA7dk4zms#t=109

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “PVA ernstig bezorgd over aantal inbraken in Almelo”

  1. frank schreef:

    Vreemd dat de VVD Almelo onlangs nog tegen jullie Motie om de Criminaliteit aan te pakken, stemde.

Leave a Reply