Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA wil Dierenwelzijn in raadsprogramma
 
dier
                                                                                                                                                                                                                                                  Foto: Dierenbescherming
                                                                                                                                                                                                                                                             Visie Partij Vrij Almelo: Dierenwelzijn is mensenwelzijn.
                                                                                                                                                                                                                                                                   De inwoners van Almelo houden uiteenlopende gezelschapsdieren. Dieren verrijken het leven van veel mensen, geven afleiding, nodigen uit tot zorg en maken het makkelijker om contacten met anderen aan te gaan.
Doelstelling van het Integraal Dierenwelzijnsbeleid.
Met het Integraal dierenwelzijnsbeleid beoogt de gemeente Almelo het welzijn van de dieren binnen de gemeente te verbeteren d.m.v. een wethouder met dierenwelzijn in zijn of haar portefeuille.
                                                                                                                                                                                                                                          Uitgangspunten voor het Integraal dierenwelzijnsbeleid.
                                                                                                                                                                                                                                                                 De gemeente Almelo neemt de internationaal gedragen vijf vrijheden voor het dierenwelzijnsbeleid over.

1. Dieren zijn gevrijwaard van honger, dorst of onjuiste voeding.

2. Dieren zijn gevrijwaard van pijn, verwonding of ziekten.

3. Dieren zijn gevrijwaard van angst en chronische stress.

4. Dieren zijn gevrijwaard van thermaal en fysiek ongerief.

5. Dieren zijn vrij om een natuurlijk soorteigen gedragspatroon te kunnen hebben.

Daarnaast zijn er nog de volgende randvoorwaarden:

1. De gemeente volgt het rijk voor wat betreft de wet- en regelgeving.

2. De wetgever heeft de gemeente duidelijke taken opgelegd. Deze voert de gemeente naar haar beste vermogen uit.

3. Dierenwelzijn heeft twee aspecten: het aspect van het volgen van wet- en regelgeving en die van het moreelaspect. Wat het laatste betreft bepaalt de gemeente zelf de grenzen van wat zij wel als een gemeentelijke morele taak ziet en wat niet.

4. Voor het vorm geven aan het gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid zijn de vrijwilligersorganisaties van groot belang. Voor hen is een belangrijke rol weggelegd. Zeker in deze tijd van financiële schaarste en het steeds groter wordende belang van de civil society voor onze samenleving.

De Partij Vrij Almelo roept de gemeente daarom op om het Tweede-Kamerbesluit uit 2007 om ‘dierenwelzijn’ op te nemen in de criteria voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) invulling te geven. In het kader van de maatschappelijke verantwoordelijkheid dienen gemeentelijke overheden behalve met mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu óók met dierenwelzijn rekening te houden. Als ‘voorbeeldorganisatie’ is het noodzakelijk dat de gemeente een wethouder met Dierenwelzijn in haar portefeuille benoemt en een dierenwelzijnsbeleid ontwikkelt voor de komende raadsperiode.
                                                                                                                                                                                                                                                             Partij Vrij Almelo
                                                                                                                                                                                                                                                          Dierenwelzijn krijgt een steeds grotere rol binnen gemeenten. Zo telde Nederland in 2011 65 portefeuillehouders dierenwelzijn en zijn steeds meer gemeenten actief bezig met een dierenwelzijnsbeleid.

Lijst Portefeuillehouders dierenwelzijn in 2011

Versie 27-9-2011  

http://edepot.wur.nl/181551

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “PVA wil Dierenwelzijn in raadsprogramma”

  1. Sjoerd Visser schreef:

    Volgens mij zijn dat gemeenten waar het ook niet zo goed gesteld is met het welzijn van mensen. Die gemeenten zijn meer bezig met geld vergaren op elk mogelijke manier dan met het daadwerkelijke welzijn in het (over)leven van mens en dier.

Leave a Reply