Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Project Waaks!: hondenbezitters werken mee aan een veilige buurt

naamloos

Burger als speurneus 

 

In Almelo is onlangs het project Waaks! van start gegaan. De politie en de gemeente roepen hondenbezitters in Almelo op om actief bij te dragen aan het voorkomen van woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van criminaliteit.

Alle hondenbezitters in de stad hebben een brief met uitgebreide uitleg over het project Waaks ontvangen! Daarin worden zij opgeroepen om extra alert te zijn en verdachte situaties te melden bij de politie. Eigenaren van honden laten immers dagelijks hun huisdier uit in eigen straat en buurt, en kennen hun woonomgeving goed. Daardoor zijn zij in staat sneller verdachte situaties te herkennen, zoals vreemden in de tuin van buren terwijl die niet thuis zijn of personen die opvallend in auto’s of woningen kijken. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat deelnemers aan het project zelf ingrijpen.

Aldus de brief van de politie en gemeente…

De politie heeft in Nederland diverse taken, maar het belangrijkste is toch wel het in de gaten houden en eventueel straffen van burgers. Ook komen burgers zelf met zaken naar de politie om de dader(s) te laten pakken. In hoeverre de politie hierin slaagt, zijn de meningen verdeeld. Velen beweren dat de politie niet veel zaken daadwerkelijk oplost en dat ook het toezicht niet voldoende is. Daarom is er al in 1993 een initiatief gekomen van de politie: Burgernet. Even een korte beschrijving van het Burgernet.

Burgernet is een vrijwillig netwerk van burgers die vrijwillig de buren bespieden. Mensen kunnen zich via de site van de politie aanmelden voor het Burgernet. Hierbij moeten ze de NAW-gegevens (Naam/Adres/Woonplaats) achterlaten en, vooral belangrijk, het (mobiele) telefoonnummer. In het geval dat de politie melding krijgt van een calamiteit, kunnen de burgers in de buurt ervan worden opgeroepen goed uit te kijken naar aanwijzingen of daders. Ook als de burgers iets constateren, kunnen ze het direct doorgeven aan de politie. Zelfs bij verdenkingen. De telefoontjes van zowel burgers als de politie zelf kunnen ook middernacht geschieden.

In feite is de opzet van het Burgernet het bewijs dat de politie het niet aankan. De politie staat onder vuur (veel mensen klagen over oplossingspercentage en het algemene optreden) en er wordt bij de klagers zelf gevraagd om te helpen. Op zich belachelijk, als een aannemer niet goed bouwt, of het niet afkrijgt, gaat hij ook niet aan de klant vragen of ‘ie kan helpen. Je betaalt immers om het te laten doen, niet om het zelf te doen. Ook zo bij de politie. We betalen belasting en in het geval van de hondenbezitter, hondenbelasting, dus verwachten we dat naast allerlei onzinsubsidies we er ook iets voor terugkrijgen: een optimaal werkende politiemacht. Met een steeds maar toenemende begroting blijkt de politie nog steeds niet in staat zelf  “de misdaad te bestrijden”.

De politietaak op het gebied van criminaliteitsbestrijding wordt vrijwel weggetoverd, en mogelijk verklaart de huidige criminologische visie op criminaliteit dat de politie het tot op de dag van heden niet tot haar primaire taak rekent om tegen de burger gerichte criminaliteit aan te pakken. Tenminste, de oplossingspercentages van die ‘kleine’ en niet zo kleine tegen de burger gerichte criminaliteit, laten geen andere conclusie toe. Het zou goed zijn als de prioriteit bij de politie weer zou komen te liggen op criminaliteitsbestrijding en het waarborgen van de vrijheid (en vrijheid is ook ‘s avonds over straat kunnen lopen) van de burger. Laat al die slachtofferloze delicten (sneller rijden dan de staat zegt dat je mag, doorbreking drugsmonopolie van de staat e.d.) maar zitten, en maak er een prioriteit van: het bestrijden van de échte criminaliteit.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Project Waaks!: hondenbezitters werken mee aan een veilige buurt”

  1. Chris de Vries schreef:

    Ja hoor, de overheid moet het weer opknappen. Meer camera’s, meer sociale controle, betrokkenheid, minder mensen misschien?

Leave a Reply