Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
We herdenken de “Nederlandse” vrijheid

 

0b17879b122b8028a6adc3660f29b9c1

 

Jaarlijks op 4 mei worden in Nederland de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Een dag later wordt de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

Om 20:00 uur wordt door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein staan stil.

De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen op de Dam in Amsterdam door de koning en vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij.
In heel het land luiden de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen.
Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang mag de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen.
De Nationale Herdenking is rechtstreeks op de televisie te zien op alle drie de publieke netten (en bij sommige van de commerciële zenders).
Ook op andere plaatsen in Nederland worden plechtigheden gehouden en kransen en bloemen gelegd, zoals op de Waalsdorpervlakte en honderden andere plaatsen waar graven of monumenten aan de slachtoffers en de bezetting herinneren.

Om 19.30 uur begint in Almelo de officiële herdenking aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Na de toespraak van burgemeester Hermans-Vloedbeld, volgt een gedicht dat wordt voorgedragen door Ralph van den Broek van het Pius X College. Om één minuut voor acht wordt de taptoe gespeeld en om acht uur zijn we twee minuten stil. Aansluitend zijn er krans- en bloemleggingen door diverse organisaties en inwoners. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Almelose Christelijke Harmonie, het Almelo’s Mannenkoor en het Almelo’s Christelijk Mannenkoor.

001

Herdenking aan het Wethouder E. van Dronkelaarplein

002-600x449

005

006

Reactie:

Met “Nederlandse” bedoelen we hier een samenleving van 16,8 miljoen mensen waarvan de ouders (vorige generatie) gevochten hebben tegen de brute bezetting van Duitsland. Op allerlei manieren is Duitsland toen verslagen en verdreven, en “Nederland” werd weer een soeverein land waarin de inwoners onafhankelijk van andere landen weer zelf konden beslissen hoe ze wilden samenleven.
Op 4/5 mei herdenken we de mensen die hun leven in die strijd hebben verloren. Onder andere zie je dan op de Dam in Amsterdam Koning en hoge militairen paraderen en ernstig kijkend kransen leggen bij het Nationaal monument.
Indrukwekkende emotionele toespraken worden gehouden waarin het “woord” vrijheid vaak voorkomt, en je ziet dat er honderden mensen stil staan en in gedachten verzonken.
Dan komt de vraag: “Hoeveel van die mensen weten wat die vrijheid is?”
En de meesten zullen wel begrijpen dat het betrof het vrij en los komen van de dwang van de bezetting door een vreemde (Duitse) natie.

Maar,
Hoeveel van die mensen die daar in gedachten verzonken staan beseffen dat zij nu door de eigen politici verkocht zijn aan een nieuwe organisatie, namelijk de EU, waarin Duitsland dan ook nog de hoofdrol speelt?
Die EU maakt nu al voor het overgrote deel uit wat er in “Nederland” wel of niet mag en hoeveel iedereen van zijn verdiensten moet afgeven om andere landen te “helpen”. Bij voorbeeld om snelwegen te bouwen waar nauwelijks een auto op rijdt (Portugal), vliegvelden waar geen vliegtuig op landt (Spanje), renbanen waar geen paard op rent Griekenland), enz.

En terwijl het Nederlandse volk de “doden herdenkt” en de “bevrijding viert” zijn in de EU de politici bezig de laatste procentjes vrijheid die de burgers nog hebben, ook weg te nemen.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “We herdenken de “Nederlandse” vrijheid”

  1. Sjoerd Visser schreef:

    De enige vrijheid die er is dat je personen mag kiezen door wie je hoe dan ook gegarandeerd bedonderd wordt!

Leave a Reply