Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Beantwoording vragen PVA betreft demonstratie tegen Armeense genocide monument

COEN8462

Het Armeense genocide monument

                                                                                                                                                                                                                                 Geachte heer De Olde,

In uw email van 10 juni jl. stelt u vijf vragen over de onlangs gehouden demonstratie in Almelo tegen het Armeense genocide monument. Hieronder gaan wij in op de door u gestelde vragen.

Vraag1. Bent u het eens met de Armeense kerk dat het ontkennen van de Armeense genocide, net als het ontkennen van de Holocaust, strafbaar zou moeten worden gesteld?

Antwoord: Wij zijn van mening dat dat aan de nationale overheid is.

Op 21 december 2004 en op 24 november 2011 zijn in de Tweede Kamer moties aan de orde geweest. De motie van 21 december 2004 is aangenomen, de motie voor 24 november 2011 is verworpen. Wij hebben de moties als bijlage bij deze brief opgenomen.

Vraag 2. Het in het openbaar ontkennen van de Holocaust wordt beschouwd als “haatzaaien” en is dus verboden. De Armeense genocide was een misdaad tegen de menselijkheid van dezelfde orde. Waarom werd deze demonstratie waarin sprake was van dezelfde context wel toegestaan?

Antwoord: De demonstratie is tijdig gemeld en in het kader van de openbare orde en veiligheid was er geen reden om de demonstratie te verbieden. De gemeente mag naast de volksgezondheid en milieubescherming, alleen toetsen of er risico op het ontstaan van ernstige verstoringen van de openbare orde is en niet op inhoudelijke aspecten van een demonstratie. Dit valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Vraag 3. Het verhaal gaat dat de partij van de Turkse Premier Erdogan heeft opgeroepen tot de demonstratie in Almelo. Was u hiervan op de hoogte?

Antwoord: Wij zijn niet op de hoogte van een oproep tot demonstratie van de Turkse premier Erdogan.

Vraag 4. Gaat u onderzoeken wat de rol van de Diyanet moskeeën i.v.m. de demonstratie zondag 1 juni jl. in Almelo is geweest?

Antwoord: De demonstratie is gemeld door de Stichting Turks Islamitisch Culturele Federatie en niet door de Diyanet moskeeën. Wij gaan geen onderzoek doen naar de rol van de Diyanet moskeeën.

Vraag 5. Vindt u net als de Partij Vrij Almelo dat het Armeense herdenkingsmonument juist het gebaar als de eerste stap naar verzoening is?

Antwoord: Het is niet aan het college van burgemeester en wethouders om een mening te hebben over de rol of functie van het monument.

Erop vertrouwende dat uw vragen hiermee voldoende zijn beantwoord.

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Almelo,

de secretaris, de burgemeester,

 

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=192779&cat=1

 

Reactie:

De demonstratie tegen het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Armeense genocide blijkt in ieder geval voor een belangrijk deel georganiseerd te zijn door de Turkse overheid.

In Den Haag is het CDA onder aanvoering van Pieter Omzigt daar toch heel duidelijk over geweest.

Dit antwoord is zeer pijnlijk voor de Armeense gemeenschap !!

 

https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/kamervragen-over-turkse-demonstratie-tegen-armeense-genocide-monument/

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply