Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De zin van burgerparticipatie

 

Handshake_(Workshop_Cologne_'06)Pak goede projecten niet af van burgers maar neem deze serieus.

 

Burgerparticipatie is het door de overheid samen met belanghebbenden ontwikkelen van beleid of het gezamenlijk uitvoeren daarvan. Burgerparticipatie is ook van toepassing bij initiatieven van inwoners zelf: actief burgerschap. Inwoners kunnen gestimuleerd worden om met eigen plannen te komen die bijvoorbeeld de leefbaarheid verbeteren. Inwoners kunnen ook spontaan met eigen initiatieven komen.

Ook de gemeente Almelo wil burgers meer inspraak  geven en mogelijkheden bieden om input te leveren, maar ze moet dan vooraf wel duidelijkheid verschaffen over het proces. Soms is het nodig dat de gemeente de kunst van het loslaten gaat toepassen, waarbij natuurlijk wel het algemeen belang wordt beschermd.

Om burgerparticipatie tot bloei te laten komen moet dus duidelijkheid worden verschaft, want niets is dodelijker voor een prille relatie dan verkeerde verwachtingen. In een vroeg stadium moet er een gesprek komen over rollen en taken, budget, deadlines en spelregels. Een tweede vereiste is dat wordt gepraat met één mond. Burgers die medezeggenschap willen uitoefenen, verwachten een open houding van de gemeente alsook één boodschap. Het zal hen frustreren als diverse ambtenaren met uiteenlopende standpunten aan komen zetten.

Ook moet het algemeen belang worden bewaakt door te zorgen voor een goed proces. Alle belangen die met een initiatief gemoeid zijn, moeten op tafel komen zodat de belanghebbenden met elkaar in gesprek raken..

De houding is daarbij cruciaal. Bestuurders moeten luisteren, eerlijk zijn en hun eigen belangen loslaten. Pak goede projecten niet af van de burgers, maar toon waardering voor wat het oplevert. Maar zeg ook eerlijk waarom het geen kans maakt want je zit er namens de burger en voor de burger. Dus neem hen serieus.

Burgerparticipatie is een middel en geen doel op zich. Zowel voor de gemeente als voor burgers valt er nog een wereld te winnen. Samen aan de slag, samen van leren en samen beter doen!

Harry de Olde

Partij Vrij Almelo

 

http://www.benchmarkburgerparticipatie.nl/wat-is-het/visie-op-burgerparticipatie/

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply