Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Fitter en gezonder met een hond
Categories: Algemeen

 

Old Man, Pure Happiness

 

Het bezit van een hond houdt ouderen fitter en gezonder. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of St Andrews, die de activiteiten van meer dan vijfhonderd ouderen in het Schotse Tayside bestudeerden. Het onderzoek toonde aan dat vijfenzestigplussers met een hond fysiek tien jaar jonger bleken dan hun biologische leeftijd.

Tevens werd vastgesteld dat het bezit van een hond ook een gunstig effect kan hebben op de mentale gezondheid van ouderen. Er moet volgens de onderzoekers dan ook gezocht worden naar strategieën om het positieve effect van het hondenbezit over een bredere populatie senioren te spreiden.
“Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat het bezit van een hond bij ouderen gepaard gaat met een lager risico op depressies en ook de bloeddruk en de hartslag kan beperken,” stipt onderzoeksleider Zhiqiang Feng, docent sociologie aan de School of Geography and Geosciences van de University of St Andrews, aan.

“De nieuwe research toont echter aan dat het bezit van een hond ook een positieve impact heeft op de fysieke activiteit van vijfenzestigplussers. Gemiddeld bleek dat oudere hondenbezitters 12 procent meer actief waren dan hun gemiddelde leeftijdsgenoten. De hondenbezitters waren niet alleen fysiek actiever, maar hun activiteit liet bovendien het niveau van tien jaar jongere mensen optekenen.”
“De studie suggereert dat hondenbezit de persoonlijke activiteit kan stimuleren en in staat is om een aantal barrières die de fysieke activiteit van ouderen belemmeren – zoals een gebrek aan sociale ondersteuning, ongunstige weersomstandigheden of een gevoel van onveiligheid – weg te werken,” geeft professor Feng aan.

“Om een bredere populatie van deze voordelen te laten genieten, zou men kunnen overwegen om honden aan senioren uit te lenen of wandelgroepen te organiseren, zodat ook andere leeftijdsgenoten de positieve impact zouden kunnen genieten.

Ook demente ouderen met een hond zijn gezonder, minder depressief en bewegen meer. Ook hun grove en fijne motoriek is beter. Hierdoor kunnen deze ouderen mogelijk langer zelfstandig blijven waardoor opname in een verpleeghuis uitgesteld kan worden.

http://medicalxpress.com/news/2014-07-dog-owners-age-years-younger.html

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply