Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Buurtrechter oplossing voor burenruzies en asociaal gedrag ?

 

Voorzittershamer

 

Ruzie, we maken het helaas allemaal wel eens mee. Ook tussen buren kunnen problemen ontstaan. Verschillende achtergronden, gewoontes en opvattingen, maar soms ook kleine misverstanden kunnen uiteindelijk leiden tot conflicten tussen bewoners. Gevolgen van gebeurtenissen die al eerder hebben plaatsgevonden tussen buren, maar die langzamerhand gaan escaleren. En dan wordt de wijkagent er bij gehaald.”
Die gaat dan praten met de buren en hoopt dan dat ze weer samen verder kunnen. Maar vaak gaat het conflict veel dieper, en wordt het voor de agent lastig waarna het uiteindelijk op niets uitloopt. De belangrijkste taak van de politie is handhaving. Daar gaat veel tijd inzitten. Bemiddeling tussen buren vraagt ook veel zorgvuldigheid en tijd. Daarom is het goed dat we in zulke gevallen bewoners kunnen verwijzen naar Buurtbemiddeling. Buurtbemiddelaars kunnen vaak wat dieper graven in het ontstaan van een conflict. Als dit niet gebeurt, merken we in de praktijk dat problemen toch steeds weer terug komen.”

Buurtbemiddeling werkt met vrijwilligers die een training tot buurtbemiddelaar hebben gevolgd en jaarlijks aanvullende trainingen doen. Dit doen zij, omdat zij graag een bijdrage willen leveren voor een betere leefbaarheid in de samenleving. Waar het kan, helpen burgers elkaar! De fractie van de Partij Vrij Almelo stelde hierover al eerder vragen en toen antwoordden B en W dat ze er veel in zien. Maar tot nu toe is er weinig meer van vernomen. Wij willen daarom van het college weten wat nu de stand van zaken is en of er wel echt een begin gemaakt wordt met buurtbemiddeling.

In Frankrijk en Engeland gaan ze nog een stapje verder want daar kennen ze het systeem van buurtrechters. Zij vinden dat asociaal gedrag in wijken, burenruzies en kleine criminaliteit veel sneller aan te pakken is met buurtrechters. Deze rechters hebben ruime bevoegdheden en kunnen overlastgevers gelasten zich voortaan te gedragen. In dat laatste land kan de buurtrechter asociale jongeren opleggen zich te gedragen op straffe van een boete of celstraf. Een buurtrechter kan dan ook helpen bij burenruzies. Je geeft dan als overheid een signaal af: burger wij nemen uw problemen serieus.” Een professionele bemiddelaar kan burenruzies dan behandelen.

Wij willen deze softe methodiek combineren met een harde aanpak: soft als het kan, hard als het moet. Elk instrument moet worden ingezet om het gedrag van de overlastgever(s) te veranderen. Niet langer langs elkaar, maar met elkaar!

Minder vandalisme, minder asociaal gedrag, minder criminaliteit en minder agressie is daarbij de doelstelling.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply