Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen PVA aan college van B & W over buurtoverlast

 

logo pva

 

Geacht college,

De Partij Vrij Almelo krijgt al geruime tijd vragen van buurtbewoners uit de wijk De Schelfhorst (Zuilenburg, Sypesteyn, Drakensteyn en Wickenburg) voor hulp om ernstig woonoverlast aan te pakken die zij ondervinden van drie probleemgezinnen. Er zijn talrijke meldingen gedaan, maar de bewoners van de wijk ervaren niet dat de gemeente en de politie actie ondernemen om de leefbaarheid te herstellen. Deze probleemgezinnen zorgen voor veel overlast in hun omgeving. Deze mensen waren daarvoor gehuisvest op de Rumerslanden.

De overlast die deze bewoners ondervinden zijn van dien aard dat de gemeente hier direct moet gaan ingrijpen. De overlast bestaat uit intimidatie, bedreiging, geluidoverlast, hard rijden met auto`s, scooters die over de stoep rijden (dit gaat soms tot midden in de nacht door) en meer van dit soort zeer gevaarlijke situaties!

Ook de kinderen (tussen de 8 en 12 jaar) uit deze gezinnen zorgen voor veel overlast in de straten, zo lopen ze met messen rond, hebben fietsbanden lek gestoken van andere kinderen, slaan kinderen met stokken, bekogelen woningen en hebben respectloos een grote mond tegen andere buurtbewoners. Een aantal van deze kinderen hebben bij verschillende winkels in het winkelcentrum een verbod gekregen om de winkel te betreden i.v.m. winkeldiefstal.

Kinderen uit de buurt durven niet meer in de eigen straat te spelen en zoeken een veilige plek op het schoolplein van de Vrije School omdat ze daar in alle rust kunnen spelen en niet door de probleemkinderen worden lastig gevallen. Een andere buurtbewoonster vertelde ons dat ze zich gevangen voelt in haar eigen huis want de poort moet de hele dag op slot om te voorkomen dat deze kinderen respectloos in haar achtertuin komen en rotzooi in de keuken gooien.

Er is door verschillende bewoners al geklaagd bij politie en woningstichting maar er gebeurd niets. De wijkagent vertelde aan een bewoner dat zij het beste bij de woningstichting hun klacht kunnen doorgeven, en de woningstichting verwijst weer door naar de politie. Geen van beide partijen durft dus de verantwoording voor dit probleem op zich te nemen De wijkagent is niet veel in de wijk omdat hij ook veel normale diensten moet draaien, waardoor het echte wijkwerk blijft liggen. En de wijkbeheerder van de STJA heeft vertelt aan een bewoner dat hij van hogere hand de opdracht heeft gekregen om zich meer met groenvoorziening bezig te houden de komende tijd.

Agenten die bij een melding ter plaatse komen kijken doen hun best de overlastsituatie met deze mensen te bespreken en een rapport op te maken maar willen daarbij bewust geen olie op het vuur gooien.

De Partij Vrij Almelo wil aan deze ellende een halt toeroepen en het in de toekomst graag voorkomen. Als de boel escaleert, is de maatschappelijke verontwaardiging groot en lijkt het gefrustreerd wachten op een volgende geweldsexplosie. De slachtoffers worden dan daders en de veroorzakers worden weer van alle kanten geholpen door diverse instanties.

 

Wij hebben de volgende vragen:

1.   Wanneer gaan nu eindelijk de wijkteams hun werk doen (want er zijn in meerdere wijken problemen).

2.  Hoe denkt het college erover om probleemgezinnen in speciale wooncontainers (in meerdere gemeenten een succes) bij elkaar plaatsen en enkele jaren begeleiden tot ze weer in staat zijn een normaal, sociaal leven te leiden?

3.  Als probleem gezinnen overlast blijven veroorzaken naar andere burgers toe, en boven de wet blijven staan is het dan mogelijk om hun te korten op hun bijstandsuitkering want tenslotte is een bijstandsuitkering gemeenschapsgeld terwijl deze gezinnen de gemeenschap ondermijnen.

4.  Wil de burgemeester of wijkwethouder deze wijkbewoners (namen zijn bij ons bekend) van de Schelfhorst bezoeken zodat deze met hun eigen woorden kunnen vertellen wat voor een ellende zij nu al drie jaar moeten doorstaan?

5.  En wanneer gaat het college deze problemen (die zich ook in andere wijken voordoen) nu echt eens serieus aanpakken, want goedwillende mensen mogen niet het slachtoffer worden van deze probleemgezinnen.

6.  De gemeente zou op eerdere vragen van de Partij Vrij Almelo het initiatief nemen voor het introduceren van buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een methode om buurtgenoten in een conflictsituatie met elkaar in gesprek te brengen. Getrainde vrijwilligers zouden daarbij helpen.

Komt deze buurtbemiddeling die ook is opgenomen in het Raadsprogramma nu eindelijk van de grond?

 

Met vriendelijke groeten,

Partij Vrij Almelo

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Schriftelijke vragen PVA aan college van B & W over buurtoverlast”

  1. J.Arends schreef:

    Helemaal met je eens het is te gek voor woorden voeg daar de 88.500 euro bij voor de problemen met de tunnel groep dat is dit helemaal verschrikkelijk. Het lijkt erop dat de gemeente Almelo een beleid voert waarbij de criminaliteit zegeviert. Ik vind dit en met mij meerdere bewoners van Almelo te gek voor woorden.
    Hopende hier wat aan te doen als gemeenteraad.
    Wij kunnen het geld wel ergens anders voor gebruiken.

Leave a Reply