Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ga belastinggeld dat binnenkomt via de hondenbelasting aan voorzieningen voor honden uitgeven

 

Bloemetje-01-600x450

De eerste omheinde  Hondenspeelplaats in Almelo aan de Grotestraat Zuid

 

In Almelo komt via de hondenbelasting dit jaar 500.000 euro binnen en in 2015 zal dat ruim 508.000 zijn zo is de verwachting.

Het heffen van de hondenbelasting wordt door veel gemeenten niet gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Namelijk het opruimen van hondenpoep en het reguleren van het aantal honden. De inkomsten uit de hondenbelasting worden vaak gebruikt voor de vele ‘dure’ missers die gemeenten maken. De geld-over-de-balk projecten. Want laten we wel zijn in een gemeente als Almelo waar een groot aantal honden lopen en het bedrag per hond 69,24 Euro is hebben we het wel over vijf ton op jaarbasis die de gemeente binnenhaalt en waarvan uiteraard maar een fractie bestemd is voor de honden. De hondenbelasting is het zoveelste extra inkomsten potje van veel gemeenten, waarmee ze de eigen gemaakte planmatige fouten weer kunnen afdekken. Een melkkoe zoals ook de autobezitter is. En het blijft vreemd dat er geen vaste regels zijn in dit land voor de heffing en dat het dus complete willekeur is per gemeente. En dat in een land waar het stikt van de regels en wetjes.

Een mooi voorbeeld van een diervriendelijk beleid is de gemeente Zwolle waar men geen hondenbelasting betaald en waar bijna op elke hoek een apparaat te vinden is waar je het zonodige poepzakje (die papieren zakjes die je bij de dierenwinkel duur kopen kunt) uit kunt halen om de uitwerpselen van je viervoeter daarna netjes in de speciaal daarvoor afgesloten prullenbak te werpen.

Samen met (bewoners) en vele honden opende wethouder dierenwelzijn Filip van As in Zwolle onlangs een hondenspeelplaats. De bewoners kregen een dikke pluim. Ze hebben de handen flink uit de mouwen gestoken om het (omheinde) terrein te realiseren. Met speelobjecten als een rioolbuis en oude autobanden. De ‘pilotplek’ is gecombineerd met een nieuw hondenlosloopgebied. Alle reden dus voor een feestje met wat lekkers voor mensen én honden. Wél gelden er spelregels voor de ‘hondenspeeltuin’ als het opruimen van poep.

Hun motto is immers: plezier voor mens en dier.

https://www.weblogzwolle.nl/content/view/43475/55/

 

Het realiseren van hondenspeelplaatsen, waardoor zowel de leefbaarheid van de wijk, de betrokkenheid van de bewoners, de veiligheid, saamhorigheid en de onderlinge sociale banden worden gestimuleerd. Door de sloop van diverse huizenblokken is er vaak een open grasvlakte ontstaan, die door velen al als uitlaat plek wordt gebruikt. Daarnaast worden de grasveldjes elders in de wijk gebruikt voor de vluggertjes met de nodige overlast. Een dergelijke voorziening nodigt uit tot een langer verblijf, met als gevolg socialisatie en intermenselijk contact. Het centraliseren en bieden van deze mogelijkheden zal leiden tot minder overlast op andere plaatsen. Dit is vooral gunstig voor de volksgezondheid want hondenpoep en spelende kinderen gaan nu eenmaal niet samen.

Hondenspeelplaatsen in woonwijken zijn hard nodig, en met schaarse middelen kunnen we veel bereiken. In natura door het beschikbaar stellen van materialen, goederen. Het organiseren van een activiteit kan in deze tijd van Burgerparticipatie natuurlijk ook. Bijvoorbeeld: honden trim middag, gratis medisch advies, honden show, kraam verkoop.

 

IMG_1456

Maak hondenspeelplaatsen, een paar oude rioolbuizen, boomstronken, autobanden en paaltjes voor hindernissen zou al voldoende zijn.

hek6

 

hek09

 

De hondenspeeltuin in de Grotestraat Zuid

Jawel hoor….. de hondenspeeltuin bestaat echt in Almelo en is niet alleen ontzettend leuk voor de hond en baas maar het blijkt ook een prima oplossing voor het hondenpoep probleem dat in veel gemeenten speelt. Binnen de hekken van de hondenspeeltuin is de hond volledig vrij in zijn doen en laten, hij mag lekker los rondrennen, gek doen en zijn kunstjes vertonen op diverse speeltoestellen. Speeltoestellen? Jazeker, die horen toch in een speeltuin. Doe uw speelkleren aan en kom mee naar de hondenspeeltuin.

 

hek 19

In Almelo vinden we aan de Grotestraat-Zuid de eerste Hondenspeeltuin die de gemeente Almelo tot nu toe rijk is. Als het aan directeur-bestuurder Peter van der Hout van woningcorporatie Beter Wonen ligt worden hier binnenkort de eerste speelwerktuigen in geplaatst. Het nu nog lege omheinde speelterreintje dat door Beter Wonen is gerealiseerd zal hier zeker een meerwaarde door krijgen.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Ga belastinggeld dat binnenkomt via de hondenbelasting aan voorzieningen voor honden uitgeven”

  1. Alice schreef:

    Ik vind de omheinde hondenspeelplaatsen een super idee. Ik heb een pup, die overal achteraan vliegt en energie teveel heeft. Zo’n speelplaats is een uitkomst dat ze toch haar energie kwijt kan. Ik hoop dat dit ook op de Windmolenbroek komt.

Leave a Reply