Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Investeren in een bruisende binnenstad (Grotestraat)

 

leegstand_-_hiernaast

 

Niet online shoppen, maar ontbrekend consumentenvertrouwen is de hoofdoorzaak. Hoe kan de gemeente en de beide woningcorporaties het consumentenvertrouwen  mede helpen verhogen? Door variatie te brengen in het geheel.

Het lijkt ons een mooie taak voor de gemeente, winkelpandverhuurders, woningcorporaties en innovatieve jongeren de leegstand in de Grotestraat om dit gezamenlijk op te pakken. De binnenstad is niet de meest voor de hand liggende woonomgeving voor senioren alleen. Jonge mensen vinden in een stad drie dingen: meer kans op passend werk, meer kans op een leuke partner, en meer keuze uit een breed scala aan stedelijke voorzieningen. Jonge mensen hebben er dan ook relatief veel voor over om in zo’n (binnen-)stad te kunnen wonen. Oudere mensen hebben in ieder geval geen werk meer nodig. Een nieuwe partner soms wel, maar de vraag is of de bruisende binnenstad voor hen de beste plek is om die te vinden. Bovendien maken ouderen gebruik van maar een klein deel van de voorzieningen in de stad, en vooral van (zorg-) voorzieningen die niet specifiek stedelijk zijn, en dus ook elders ruimschoots te vinden zijn. Een stad floreert, omdat hij een broedplaats is van jong en creatief talent, waar nieuwe ideeën ontstaan, nieuwe bedrijven worden gestart, en bestaande bedrijven innovatiever en productiever zijn.

Vraag is: wie begint? Voorzetje: een mooie taak voor de gemeente? Ander idee: een compactere binnenstad, met leegstand aan de randen. Dat betekent dat winkels naar de binnenstad zouden moeten verhuizen.

Flexibele huurcontracten. Winkels die geen goede uitstraling meer hebben, kunnen door langlopende huurcontracten zelf geen kant meer uit en ze zijn slecht voor de binnenstad. Flexibele contracten kan dat voorkomen. In 2013  is bijvoorbeeld woningcorporatie Welbions en de gemeente Hengelo actief gestart met Wonen boven Winkels. Wonen boven Winkels helpt pandeigenaren bij het geschikt maken van leegstaande verdiepingen (boven winkels) of winkelpanden voor wonen in de binnenstad. We scheppen daarmee woonruimte voor jongeren (of ouderen) die graag naar de binnenstad willen. De beide projecten zijn inmiddels opgestart. Voor 40 woningen is een bijdrage toegezegd. Dat blijkt uit de evaluatie. Vanwege de positieve resultaten tot nu toe stellen de gemeente en de corporatie beiden 300.000 euro beschikbaar voor voortgang van het project in 2015.

Het wonen boven winkels moeten we ook in Almelo stimuleren. Doordat mensen boven winkels gaan wonen, wordt de binnenstad na sluitingstijd levendiger, is er sociale controle en wordt het gevoel van veiligheid groter. De aanpak van leegstaande panden moet hoog op de agenda staan. Het is noodzaak dat corporaties samen met pandeigenaren dat extra zetje geeft om hier iets aan te kunnen doen.

Gelukkig kent Almelo ook een aantal particuliere pandeigenaren. Zij moeten geneigd zijn in de verbouw van een pand te investeren. Ook winkeliers hebben belang bij een levendige, aantrekkelijke binnenstad.

Koop de bestaande leegstaande bebouwing op en sloop de verkrotte panden. Nieuwbouw of groenvoorzieningen komen ervoor in de plaats.

 

http://www.vrijalmelo.nl/2014/01/motie-pva-inzake-leegstand-binnenstad-raadsvergadering-18-06-2013/

 

 

Een binnenstad moet bruisend zijn 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Investeren in een bruisende binnenstad (Grotestraat)”

  1. […] Investeren in een bruisende binnenstad (Grotestraat) | Partij Vrij Almelo […]

  2. […] Investeren in een bruisende binnenstad  […]

Leave a Reply