Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vragen PVA aan B&W over achterpaden Ossenkoppelerhoek

pva_1466085a

 

Geachte heer De Olde,

In uw e-mail van 14 oktober 2014 stelt u ons enkele vragen over het achterpaden van een aantal woningcomplexen in de Ossenkoppelerhoek. U geeft aan dat de woningen in het gebied tussen Jan Tooropstraat – Andreas Schelfhoutstraat – Johan Jongkindstraat en Windmolenbroeksweg, beter bekend als de woningen van “het mijnwerkerspensioenfonds” in de jaren ‘90 zijn verkocht. Een groot aantal huizen aan de bewoners en een klein aantal aan de woningstichting Beter Wonen.
 
Bij deze woningen behoren ook een aantal achterpaden die in het verleden onderhouden werden door de door het pensioenfonds ingehuurde firma. Nu wordt het grasveld aan de Theo van Doesburgstraat en het grasveld aan de Willem van Konijnenburgstraat nog onderhouden door de gemeente. Echter doet volgens u het probleem zich nu voor dat de achterpaden in een zo abominabele slechte staat verkeren dat vandaag of morgen mensen het risico lopen dat ze letsel op gaan lopen. Tevens is de afwatering zo slecht dat bij hevige regenval de achtertuinen van sommige bewoners totaal onder water komen te staan.
 
U stelt ons de volgende vragen hierover:
 
1. Welke verplichtingen omtrent het onderhoud en de verbetering van de (openbare) achterpaden ligt bij de gemeente?
 
2. Is de gemeente genegen om binnen afzienbare tijd wat te doen aan de afwatering en de onderhoud van deze paden?
 
3. Kunnen burgers aankloppen bij de gemeente als zij problemen ondervinden van de slecht onderhouden achterpaden.
 
4. Mocht er letsel opgelopen worden in en rond de paden in dit gebied, wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?
 
5. Mochten er problemen ontstaan door slechte afwatering van naastgelegen percelen, waardoor de achterpaden vol gaan lopen, doet de gemeente hier dan wat aan?
 
Als antwoord op bovenstaande vragen is het van belang te weten dat deze achterpaden deel uitmaken van de kavels van de woningen. De eigenaren van de kavels zijn zodoende tevens eigenaar van het achterliggende deel van het achterpad. Dit betekent dat de kaveleigenaren verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun deel van het pad en hiermee ook aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van het (gebrek aan) onderhoud. In het verleden waren alle kavels eigendom van één eigenaar, het pensioenfonds, die het onderhoud regelde. Met de verkoop van de woningen aan de bewoners en Beter Wonen zijn ook de kavels naar deze eigenaren overgegaan.
 
Aangezien de gemeente geen eigenaar van deze paden is, is zij dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud  en verbetering van de paden. Dit geldt ook voor de afwatering. Wij zullen dan ook niets ondernemen voor het onderhoud en de afwatering van deze paden.
 
Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
 
Hoogachtend,
 
Burgemeester en Wethouders van Almelo,
De secretaris,                    de burgemeester,
 
 
 
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply