Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenbelasting; ‘Leuker kunnen we het niet maken, ook niet begrijpelijker…..’
 
 
BNEPZQK0
 
 

Voorzitter,

Recentelijk werd ik door een inwoner van Almelo gevraagd hoe het komt dat er onder hondenbezitters weinig animo is om hondenbelasting te betalen. Het verwondert de PVA dat er nog geen protestacties zijn gekomen want onder hondenbezitters is weinig draagvlak om de hondenbelasting te betalen. De bedragen die in een groot aantal gemeenten moeten worden betaald, liegen er niet om. Daar komt nog bij dat de opbrengsten niet eens ten goede komen aan de honden, maar in de algemene pot belanden.

De belastingopbrengsten moeten worden aangewend voor een positief hondenbeleid met goed bereikbare en afgesloten speelveldjes, voldoende uitlaatplekken en opruimfaciliteiten. Dit creëert een veel groter draagvlak onder hondenbezitters om de hondenbelasting te betalen. Het draagvlak is op dit moment ver te zoeken, temeer daar er op andere huisdieren geen belasting wordt geheven en iedere gemeente vrij is om te bepalen of ze belasting heft en hoeveel die bedraagt. Dit leidt tot enorme verschillen in tarieven per gemeente.

De PVA is van mening dat de opbrengsten van de hondenbelasting niet in de algemene pot moeten belanden, maar moeten worden ingezet voor een beleid dat rekening houdt met de behoeften en eigenschappen van honden(eigenaren). Zodoende voorkomt men overlast en wordt de integratie en acceptatie van de hond in de samenleving bevorderd. De PVA heeft de gemeente er bij voortduring op geattendeerd dat het beleid ten aanzien van de hondenbelasting hond onvriendelijk is en het geld oneigenlijk wordt gebruikt.

Indien u de hondenbelasting de komende raadsperiode niet wilt afschaffen, zou het college tenminste bereid moeten zijn inzichtelijk te maken aan welke zaken deze belasting (500.000 euro op jaarbasis) wordt uitgegeven.

Voorzitter, wij hebben daar intussen schriftelijke vragen over gesteld.

 

Vaststelling belastingverordening 2015

Tegen de verordening hondenbelasting stemden alleen de partijen LAS en PVA.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply