Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Perspectiefnota c.q. burgerparticipatie

 

Raad op straat 09-06-2012 - D

Via “Raad op straat” probeert de politiek burgers meer te betrekken bij de politiek

 

In het voorjaar van elk jaar worden de belangrijkste uitgangspunten ontwikkeld voor het daarop volgende jaar. Het maken van dat beleid gaat gepaard met de financiële consequenties die een dergelijk stuk gaat krijgen, wanneer dat beleid wordt uitgevoerd. Als dat allemaal is uitgewerkt dan volgt in het najaar de feitelijke begroting voor het volgende jaar. Doorgaans bevat de begroting dan geen (politieke) verrassingen meer.

Dinsdagavond werd de financiële positie (die zorgelijk is) van de gemeente Almelo besproken Bezuinigingen zijn noodzakelijk om eind dit jaar met een sluitende begroting te komen. Het college heeft een pakket met zoekrichtingen voor bezuinigingen gemaakt voor vier domeinen: bestuur en organisatie, fysiek, sociaal en dienstverlening. De raad, zowel de (weinige) toehoorders werd gevraagd hierop te reageren. Want het motto is: “alles is bespreekbaar”. Vandaar dat er een aantal informatieve bijeenkomsten wordt georganiseerd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle partijen, dus zowel coalitie als oppositie, de perspectiefnota belangrijk vinden om eigen (politieke) standpunten in terug te vinden. Dat wordt dan aan het eind van deze serie bijeenkomsten gedaan door middel van moties en amendementen. Per onderwerp moet er dan gestemd worden over alle moties en amendementen en ook over het onderwerp zelf.

Wat betekent zo een nota nu voor u? Eigenlijk zouden de burgers van Almelo zich goed moeten realiseren dat een dergelijke nota met name gaat over de wijze waarop er met uw geld wordt omgegaan binnen onze gemeente. Met uw geld worden projecten al dan niet gerealiseerd en hebben projecten al dan niet invloed op uw woon- en leefomgeving. Daar staan we niet zo heel vaak bij stil, totdat het u wellicht persoonlijk aangaat..

In Almelo wil men 15 miljoen euro aan bezuinigingen doorvoeren. Wij (PVA) willen graag dat burgers, bedrijven en organisatie’s meedenken over welke bezuinigingen men door kan voeren. Het idee achter deze vorm van bestuur is de burger het idee te geven mee te mogen denken over de bestuurlijke bezuinigingen. Of de bezuinigingsideeën van de burger ook daadwerkelijk meegenomen worden in de besluitvorming rond de bezuinigingen is een ander verhaal.

En als de ideeën van de burger meegenomen worden in de besluitvorming kunnen de heren en dames politici natuurlijk achteraf roepen: “dat hebben de burgers zelf bedacht”. Dat heet in normaal Nederlands , het ontlopen van verantwoordelijkheid!
Deze burgerdeelname is al veel eerder bedacht door bobo’s bij het VNG. (Vereniging Nederlandse Gemeenten). U denkt waarschijnlijk niet echt dat u kunt meedenken met de politici om hun een steuntje in de rug te geven. Achteraf doen zij altijd wat zij zelf willen. Dat is reeds meermalen aangetoond. Denk maar aan het doordrukken van het nieuwe (mooie) gemeentehuis. Miljoenen kost dat project!. Maar de burgers moeten toch wel met ideeën kunnen komen om te bezuinigen?

Onderwerpen zoals veiligheid en armoedebeleid moeten buiten schot blijven. Daarbij heeft het college ook geen concrete bezuinigingsvoorstellen ter tafel gebracht, terwijl de wethouder in het begrotingsdebat van november 2014 duidelijk suggereerde deze belangrijk te vinden. De burger mag het wat ons betreft nu eens gaan proberen. Fijn dat het nieuwe college nu al zo transparant is! Zoals de burgers van Almelo inmiddels wel weten is transparantie en openheid niet het sterkste punt van dit (oud/nieuwe) college en de Raad.

De gemeente probeert al jaren allerlei zaken verborgen te houden voor de burger. Er is veel meer aan de hand binnen het gemeente bestuur wat voor burgers verborgen blijft. Hoe men dat wil regelen met die zogenaamde burgerparticipatie is onduidelijk. De Partij Vrij Almelo gaf vaak aan dat haar fractie burgerparticipatie erg belangrijk vindt. “Maar deze kan alleen succesvol zijn als ze transparant is en er goede afspraken zijn gemaakt”.Laat de burger gewoon met ideeën komen!” Te beginnen met het oproepen van burgers, bijvoorbeeld via Facebook.

De burger mag dus (wat ons betreft) meepraten en ideeën spuien over de aanstaande bezuinigingen van 15 miljoen!!

Partij Vrij Almelo

spoorGLR_5563-64
 
Harry de Olde (PVA) vroeg aan ex wethouder Anthon Sjoers wat hij nog miste in Almelo………Omstanders gaven het antwoord: een monorail!!!
 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply