Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen aan college B&W over hondenpoep in het Nijrees

 

pva_1466085a

 

Aan: Raadsfractie Partij Vrij Almelo
Postbus 5100
7600 GC ALMELO

Uw brief Uw kenmerk Ons kenmerk Datum d.d. 1 december 2014

Onderwerp: schriftelijke vragen hondenpoep Nijrees

Geachte fractie,

In uw brief van 1 december jl. stelt u enkele vragen over de hondenvoorzieningen in de wijk het Nijrees. U geeft aan dat hondenbezitters problemen hebben de hondenpoepzakjes ergens te deponeren, sinds er pasjes nodig zijn voor de ondergrondse containers en dat ook fietsers en wandelaars met klein afval bv papieren zakdoekjes/blikjes e.d. dit nergens kwijt kunnen. U geeft aan dat de hele wijk Nijrees 2 afvalbakjes voor hondenpoep heeft. De mensen die in de naastgelegen wijken wonen en naar het Nijreesbos lopen hebben hetzelfde probleem in deze wijk het Nijrees want je kunt namelijk met je pasje alleen op de dichtstbijzijnde container inloggen. U stelt hierover de volgende vragen:

1. Bewoners hebben dit probleem meerdere keren aangekaart bij de gemeente. Is het college hiervan op de hoogte?

2. In veel gemeenten kunnen mensen extra hondenpoepbakken voor hun buurt of wijk aanvragen. Als de gewenste locatie geschikt is, plaatst de gemeente een hondenpoepbak op een plek die voor de hondenbezitter goed bereikbaar is. Vindt u ook niet dat er een betere spreiding moet komen van de afvalbakken en afvalbakken ook inzetten voor hondenpoep?

3. Om overlast van hondenpoep te verminderen zou een hondenpoepklep een optie kunnen zijn. Een extra opening voor klein afval bij de ondergrondse containers. Een klein bochtje aan deze containers zou voor een goedkope oplossing kunnen zorgen. U vraagt ons hier eens goed naar te kijken vanuit de gedachte dat een hele grote doelgroep tegemoet wordt gekomen die hondenbelasting betaalt.

Als antwoord kunnen wij u in eerste instantie aangeven dat wij bekend zijn met de geluiden uit de wijk. Echter zijn wij van mening dat ook in deze wijk voldoende mogelijkheden voor hondenbezitters aanwezig zijn. Aan de randen van de wijk zijn er hondenuitlaatstroken, onder andere langs de Bornerbroeksestraat en de Nijreesmiddenweg. Verder is het Nijreesbos op korte afstand vanuit een groot deel van de wijk. Wanneer er binnen 250 meter geen uitlaatstrook en uitlaatgebied bereikbaar is, kan er een hondenpoepbak worden geplaatst. Dit is de reden dat wij enkele jaren geleden twee hondenpoepbakken in het Nijrees hebben geplaatst. Wij zijn van mening dat er hiermee in deze wijk een goede spreiding van voorzieningen is.

Het opruimen van hondenpoep is een verantwoordelijkheid van de eigenaar van de hond. Dit wordt in bepaalde mate gefaciliteerd door de gemeente, in Almelo met uitlaatstroken en -gebieden waar de poep niet opgeruimd hoeft te worden en hondenpoepbakken wanneer deze gebieden te ver weg liggen. Het aanpassen van de afvalcontainers met een extra (kleine) opening voor hondenpoep en ander klein afval past hier niet in. Overigens wordt het hondenbeleid binnenkort, begin 2015, geëvalueerd. Hierbij zal ook gekeken worden naar de effectiviteit van de huidige voorzieningen voor honden. Deze evaluatie kan leiden tot een voorstel voor beleidsaanpassing. De raad zal hierover vanzelfsprekend worden geïnformeerd.

Deze brief zal ter informatie voor de andere fracties op het RIS worden geplaatst.

Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Almelo,
de secretaris, de burgemeester,

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply