Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Er was eens een prima ambtenaar met onderscheidend karakter over binnenstadsplannen

 

networking

 

Elke vier jaar komen nieuwe bestuurders met grote plannen. Ze maken een Plan van Aanpak en gaan fanatiek aan de slag met hulp van een beleidsambtenaar. Deze ambtenaar moet de wethouder (bestuurder) goed kunnen adviseren. Hij/zij moet weten wat er speelt op straat. Meningen en vragen meenemen in zijn advies en, vanuit zijn professie, een weloverwogen beleidsstuk schrijven of advies voorleggen. De wethouder moet daar, als dagelijks bestuurder, iets (politieks) van vinden en vervolgens, als dat nodig is, een besluit vragen aan de gemeenteraad.

Deze moet, als vertegenwoordiger, kijken of er inderdaad meningen en vragen van bewoners goed zijn meegenomen, of het in de kaders past die hij gesteld heeft en controleren of het uiteindelijk goed wordt uitgevoerd. In iedere gemeente zijn (veel) deskundige ambtenaren op alle gebieden, dus ook in Almelo maar desondanks worden (veel) te vaak externe bureaus ingehuurd om voor veel geld rapporten op te stellen. Of je hebt minder deskundig en dus goedkoper personeel nodig of je moet de rapporten zelf maken, waar je veel geld mee bezuinigt!

We nemen als voorbeeld het Almelose “water-weg-terug” project. Al minstens 30 jaar wordt over het onderscheidend karakter van de Almelose binnenstad gesproken. Een belangrijke activiteit vormt de zoektocht naar stedelijke elementen en karakteriseringen die worden gezien als beeldbepalend voor de stad in het algemeen. Daarbij gaat het om verschillende soorten van “observaties”: fysieke elementen zoals een oude, vitale binnenstad met hart en geschiedenis.

Naar onze mening hoeft de gemeente niet altijd zijn toevlucht te zoeken tot dure externen. Een “interne” zou de klus ook kunnen klaren en het levert juist veel geld op in plaats dat het geld kost. Zo kunnen we tonnen besparen. Deze “interne” vond de Partij Vrij Almelo enkele jaren geleden in de zeer bevlogen ambtenaar binnenstadsontwikkeling. Het komt soms voor dat je iemand ontmoet waarmee het vanaf de eerste seconde gelijk klikt. Je kunt het gevoel van herkenning hebben, alsof je het gevoel hebt dat je deze persoon al veel langer kent. Het gevoel dat dat oproept was ongeveer gelijk, die oude gebouwen en die oude bruggen.

Enerzijds zet men zich af tegen het historisch beeld van Almelo als traditionele industriestad, gespecialiseerd in textiel; anderzijds wordt door een dominante groep industrie nog steeds gezien als identiteitsbepalend. Dit beeld sluit nauw aan bij interpretaties over de aard van de Almeloër (arbeider, volks, sociaal).

Het weer terugbrengen van het water in de binnenstad, inclusief de twee oude bruggen die volgens de beleidsambtenaar waren opgeslagen en dus bewaard zijn gebleven tijdens de grootschalige afbraakwoede in de jaren 60-70 zouden gaan bijdragen aan het herstel van de identiteit van Almelo.

Helaas is deze voormalig ambtenaar binnenstadsontwikkeling kort na ons laatste gesprek die altijd verliep in een ongedwongen sfeer overleden. Deskundigheid, ervaring, kennis ter plaatse en daadkracht waren wat ons betreft “standaard” eigenschappen van deze man; het trachten te doorgronden van wat mensen werkelijk drijft, meedenken met ideeën, concepten en alternatieven. Steeds zoekend naar het beste plan van aanpak.

De ambitieuze aanpak; een uitdaging die hij met ons zou aangaan en uitgebreid op papier is gezet verdween ergens in een (donker) kamertje van het (oude) gemeentehuis.

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply