Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gemeente Almelo wil (weer) onderscheidend karakter van Almelose binnenstad

 

duisterebrug

 Verdwenen Almelose brug

 

Al jarenlang wordt over het onderscheidend karakter van de Almelose binnenstad gesproken. In 1960 wordt de Havenkom, waar thans C&A is gevestigd gedempt en de markt wordt verplaatst naar de Haven NZ/ZZ. Begin jaren’80 wordt het ontbreken van water in de binnenstad alweer als een groot gemis ervaren. Even daarna pleit men voor het water-weg-terug in de binnenstad. Maar zover is het dan nog lang niet. In 1976 begint de grootschalige bouw rond het marktplein van onder andere de Rabobank, de Kloosterhofflat en C&A. Een jaartje later begon men met de bouw van het politiebureau en de ambulancegarage. In 1989 wordt begonnen met de grootschalige reconstructie van de binnenstad. De afbraak van de laatste textielfabriek aan de Haven ZZ is dan een feit. Als herinnering aan wat eens een grote fabrieksstad in Twente was, is alleen nog maar de markante schoorsteen en de portiersloge van de fabriek Van Heek-Scholco overgebleven.

Op dit moment is de gemeente Almelo alweer bezig met de berekening van nieuwe plannen. Bij het uitwerken van het eerste ontwerp naar een definitief plan is gebleken dat men bij grote projecten nooit in staat is geweest de juiste kosten in beeld te brengen. Toch hebben wij, de Partij Vrij Almelo altijd gewaarschuwd voor de ontwikkelingen waarmee het college van B&W bezig was. Volgens ons kan het allemaal wel wat bescheidener dan al die afschuwelijke hoogbouw die CDA, VVD en PvdA in de binnenstad steeds weer willen neerzetten.

Het eerste project dat de sfeer in Almelo zou gaan verpesten was de bouw van een torenflat aan de Hofstraat. Je zou je kunnen afvragen wie op het idee komt zo’n monster van 70 meter in een historisch gebied neer te zetten. Gelukkig ging het niet door want het massale protest van Almeloërs leverde ruim 4500 handtekeningen op.

Maar daar bleef het niet bij, allerlei hoogbouwprojecten passeerden de Raad inclusief Monorails. In alle vergaderingen ging het over geld, haalbaarheid en economie, maar zelden over ideeën. Almelo op hoog niveau was het modewoord. De gemeente Almelo is definitief de STAD Almelo geworden. Almelo een stad in het Twentse landschap verworden tot een samenraapsel van betonnen kolossen en koude blokkendozen waar voor cultuurhistorie geen plaats meer is.

Veel plannen zijn er besproken in overleg met dure projectontwikkelaars en evenzovele plannen zijn in de onderste bureaulades verdwenen. Onze kijk en visie was dus volstrekt noodzakelijk na jarenlange verwaarlozing ingezet tijdens de Almelose afbraak woede van de jaren 60-70. Een lange traditie van officiële onverschilligheid tegenover al wat ook maar enige cultuurhistorische waarde heeft met aan het hoofd een “bouwpastoor” die niet eens oog had voor ons eigen maritiem verleden van onze zelfbenoemde stad aan de Aa. “Opgeruimd was netjes”. Hoe komt het toch dat men niet creatiever wist om te gaan met ons cultureel erfgoed? Intensiever denken over herbestemming van historische en architecturale waardevolle gebouwen was niet aan de orde bij deze persoon en het toenmalige college.

In 2011 kwam de Partij Vrij Almelo met een eigen binnenstadsplan die vrijwel direct de aandacht trok van de zeer enthousiaste en bevlogen ambtenaar wijlen de heer Jacob Melsen, hoofd van de dienst binnenstadsontwikkeling. Het weer terugbrengen van het water in de binnenstad, inclusief de twee oude bruggen die volgens de heer Melsen na de grootschalige afbraak waren opgeslagen en dus bewaard zijn gebleven. Hergebruik van deze (bewaarde) bruggen aan zowel de Egbert Gorterstraat als aan de  Klara Zetkinstraat zal naar onze mening sterk gaan bijdragen aan het herstel van de identiteit van Almelo. Vooral wanneer het water bevaarbaar wordt voor lichte boten, zal het leiden tot levendigheid in de stad. Door op een verstandige manier het water bij het centrum te betrekken en het verkeer gedeeltelijk om te leiden kan dit zelfs leiden tot enige vorm van groei op het gebied van toerisme. Niet op de laatste plaats toeristen buiten Almelo, maar ook de Almelose toerist. De Almeloër zal het leuker gaan vinden in zijn of haar eigen centrum en zal dit centrum dan ook vaker gaan bezoeken. Eten en drinken horen bij een gezellig sociaal leven. In een stadshart hoort horeca. Dit geeft Almelo ook meteen meer allure en meer gezelligheid.

Tijdens een van onze eerste gesprekken met de heer Melsen werd ons al duidelijk dat er al enige tijd een discussie gaande was over het bedenken van een alternatieve route om het verkeer snel en op een gemakkelijke manier en zonder al te veel overlast te veroorzaken om te leiden zodat beide bewaarde bruggen weer hergebruikt zouden kunnen worden. Helaas is de zeer betrokken ambtenaar de heer Jacob Melsen kort na ons laatste gesprek overleden zodat de uitdaging die hij met ons zou aangaan niet voortgezet kon worden en dus verdween het zoveelste mooie plan ergens in een donker achterkamertje van het stadhuis.

Op dit moment voert adviesbureau Royal Haskoning DHV in opdracht van de gemeente Almelo een onderzoek uit naar het toepassen van een tweedehandsbrug in de binnenstad van Almelo. Tijdens het politiek beraad kwamen de oude Almelose bruggen via de inbreng van de PVA weer ter discussie waarna Ingenieur Luuk Dijkstra van Royal Haskoning DHV ons benaderde  met de vraag of wij hier iets meer van weten zodat zij de uitvoerbaarheid kunnen onderzoeken. Maar geen enkele benaderde, naar onze mening wegduikende ambtenaar kon of kan ons verder helpen en zelfs op een mail aan Stadsherstel kregen we geen enkele reactie.

Krijgt Almelo de komende jaren haar monumenten terug in het centrum van de stad, waarmee een foutieve ingreep uit het verleden wordt teruggedraaid?

Een stukje cultuur is ook met deze (verdwenen) bruggen verdwenen……..

 

Harry de Olde

 

Nieuwe_horeca_Almelo

Onderscheidend karakter (visie PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply