Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Opening tentoonstelling Armeense genocide op donderdag 12 maart in Openbare Bibliotheek Almelo

 

armeen1

 

Armeense en Aramese organisaties hebben het gezamenlijke “Comité 1915” opgericht om de massamoorden die plaatsvonden in 1915 niet alleen samen te herdenken maar deze ook samen bij de Nederlandse bevolking en de Nederlandse politiek onder de aandacht te brengen. Het Comité 1915 zal een aantal publieksactiviteiten organiseren zoals tentoonstellingen, lezingen en filmavonden waarmee de Nederlandse bevolking nader geïnformeerd zal worden over de massamoorden die zich 100 jaar geleden in het gebied voltrokken dat uitgerekend nu ook weer het toneel is van genocidale processen, hetgeen het belang van erkennen en herdenken alleen maar onderstreept.

De tentoonstelling bevat foto’s, schilderijen en teksten van en over de georganiseerde massaslachting die dit jaar honderd jaar geleden naar schatting 1,5 miljoen Armeense en 750.000 ( Syrische Orthodoxe )Aramese burgers van het Ottomaanse Rijk het leven heeft gekost. De tentoonstelling zal tot en met 21 maart in de bibliotheek te zien zijn. Daarnaast zullen ook nog tentoonstellingen in Rijssen, Hengelo en Oldenzaal georganiseerd worden en diverse bijeenkomsten hierom heen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Armeense_genocide

 

1915

 

Reactie:

Als in Almelo woonachtige Armeniërs op 12 maart in de bibliotheek van Almelo een tentoonstelling houden om de Armeense genocide van 1915 te herdenken, hadden ze daar graag ook een lid van het college bij aanwezig willen zien.

Concreet zou men dan in eerste instantie denken aan de burgemeester, die ook externe betrekkingen in zijn portefeuille heeft. Of hij of een ander collegelid daadwerkelijk zou komen, was in de loop van die avond nog steeds onduidelijk.

Aanwezig zijn bij een dergelijke bijeenkomst ligt voor de Nederlandse regering, alsook voor veel Almelose gemeenteraadsleden gevoelig, zo blijkt telkens weer, omdat Turkije de Armeense genocide niet erkent en druk uitoefent op andere landen om de volkerenmoord van honderd jaar geleden niet als zodanig te erkennen. Een door de Partij Vrij Almelo ingebrachte Motie om ook lokaal de Armeense genocide te erkennen werd alleen door het CDA, D66 en de ChristenUnie gesteund.

Zo sprak minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vorige week in een Kamerdebat consequent over „de Armeense kwestie.” De Armeniërs zijn daar verbolgen over, omdat het woord ”kwestie” suggereert dat er discussie mogelijk is over de vraag of er in 1915 van genocide sprake was. Wetenschappelijk staat het echter vast dat genocide de juist term is. Nederland draait dus steeds om de hete brij heen!!  De heer Minas Arseenian van het Nederlands Armeens Comité voor Rechtvaardigheid (Hay Tad) maakte het deze avond nog eens duidelijk.

Verder willen de Nederlandse Armeniërs, die in het kader van de honderdjarige herdenking van de genocide in de loop van dit jaar tal van bijeenkomsten beleggen, dat Nederland bij de herdenkingsbijeenkomst op 24 april in de Armeense hoofdstad Jerevan „met een hoge vertegenwoordiging” aanwezig zal zijn.

De Aramese organisaties zullen ook betrokken worden bij de herdenkingsplechtigheid die over ruim een maand, op 24 april 2015, door de stichting Armeense Genocide Monument in Almelo (AGMA) bij het vorig jaar onthulde gelijknamige monument georganiseerd zullen worden.

Dus voor de Partij Vrij Almelo alle reden om ook op 24 april nadrukkelijk aanwezig te zijn!!

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply