Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen PVA aan het college van B&W over zonnepanelen op daken scholen

 

school

 

Geacht college,

Bijna alle scholen in Deventer hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak. Op 58 openbare daken (waaronder veel scholen) liggen installaties met gemiddeld zo’n 60 zonnecellen. In Utrecht is men daar ook mee in voorbereiding. Een heel mooi moment om ook in Almelo hier aandacht aan te besteden. Bovendien kunnen zonnepanelen op schooldaken aanstekelijk werken op ouders die hun kinderen naar school brengen. Zo neemt de kans toe dat zij overwegen om ook zonnepanelen aan te schaffen.

Maar scholen lopen tegen serieuze financiële drempels aan wanneer ze zonnepanelen willen kopen. Door wetten en regels verdienen ze deze in 15 jaar terug, terwijl banken niet meer dan een periode van 10 jaar willen financieren. Veel scholen komen daarnaast niet in aanmerking voor SDE1-subsidie (het ministerie van Economische Zaken stelt € 103 miljoen beschikbaar voor energie-innovatieprojecten, via diverse subsidieregelingen) omdat ze geen grootverbruikersaansluiting hebben. Bovendien is het verkrijgen van deze subsidie erg lastig.
Een duurzame ontwikkeling van Almelo is essentieel voor een goede toekomst van de stad. Zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol.

De fractie van PVA zou daarom graag willen dat er een regeling komt waardoor scholen in Almelo zonnepanelen kunnen betalen, zodat we een flinke stap kunnen zetten om Almelo duurzamer te maken. Wij zien daarom graag dat de gemeente Almelo een regeling ontwikkelt waarmee dit financieringsgat wordt overbrugd.

Onze fractie heeft daarom de volgende vragen aan het college:

1.  De fractie van PVA zou graag willen dat er een regeling komt waardoor scholen in Almelo zonnepanelen kunnen betalen, zodat we een flinke stap kunnen zetten om Almelo duurzamer te maken. Ziet het college hier mogelijkheden voor? Zo ja, welke heeft daarbij de voorkeur?

2.  Ben u met ons van mening dat het plaatsen van zonnepanelen op daken van scholen en (sport) verenigingen een impuls kan geven aan de werkgelegenheid in deze branche, immers hoe meer zonnepanelen op gebouwen des te meer werknemers er mee bezig zijn?

3.  Bent u met ons van mening dat het plaatsen van zonnepanelen op daken van scholen een positieve bijdrage geeft aan de zorg voor het milieu, kostenbesparing en een voorbeeldfunctie richting de gebruikers en we dit dus als gemeente vanuit educatieve en voorbeeld functie zouden moeten stimuleren?

4.  Hoeveel zonnepanelen zouden er geplaatst kunnen worden en welke investering is daarvoor nodig om scholen te voorzien van zonnepanelen?

5. Er zijn ook andere mogelijkheden om zonnepanelen financieel mogelijk te maken, zoals een gemeentelijk voorschot in de vorm van een prijsgarantie: €0,05,- per opgewekte kWh voor zonne-installaties op schooldaken.  Dit verkort de terugverdientijd voor zonnepanelen op schooldaken van 15 naar 10 jaar. Scholen komen dan wel in aanmerking voor een bankkrediet waarvoor de provincie garant staan. Na tien jaar hebben ze dit krediet terugbetaald via de ‚winst’ op hun lagere stroomrekening. Daarna kunnen ze op dezelfde wijze het totale gemeentelijke voorschot in 5 jaar terugbetalen. Daarna hebben scholen nog 10 jaar gratis stroom, want de panelen gaan 25 jaar mee.

Hoe denkt het college over zo’n voorschot-constructie?

 

Zou u bovenstaande vragen willen beantwoorden?

Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie PVA

Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Schriftelijke vragen PVA aan het college van B&W over zonnepanelen op daken scholen”

  1. Elles de boer schreef:

    Gratisofferte heeft contacten met vele professionele Zonnepanelen installateurs in alle regio’s .
    Via Gratisofferte kunt u eenvoudig een offerte aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en op deze wijze de beste deal maken. hoop dat u iets aan de tip heeft;
    http://www.gratisofferte.nl/categorie/duurzame-energie/zonnepanelen

Leave a Reply