Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Burgerparticipatie: wassen neus?

 

Het is een van de magische woorden van dit college van burgemeester en wethouders: Burgerparticipatie.

Zoals in het Raadsprogramma 2014-2018 staat: De stad wordt niet alleen vanuit het gemeentehuis bestuurd. Wij willen samen met de inwoners, de maatschappelijke partners, de ondernemers en winkeliers de stad ontwikkelen en maatschappelijke doelen behalen. De rolkeuze is overheidsparticipatie en dat vraagt om luisterend en dienend publiek leiderschap.

De gemeente stimuleert, verbindt en jaagt initiatieven van burgers aan en laat ruimte voor actief burgerschap en ondernemerschap. Het gaat om aansluiten bij datgene wat de samenleving zelf kan en te reageren op datgene wat er aan frictie is: meer samenleving en minder overheid. Eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht zijn kernbegrippen.

Zo is burgerparticipatie geïntensiveerd door reacties uit de samenleving.

Is heel belangrijk, vindt het college, die burgerparticipatie. Het moet Almeloërs betrekken bij wat in de gemeente gebeurt. Prima, zou je zeggen.

Almeloërs moeten betrokken worden bij het vormgeven van de stad heet dat dan. Wanneer Almeloërs en ondernemers dat dan doen, bijvoorbeeld gezamenlijk hulp te bieden voor het realiseren van een broodnodig nieuw dierenasiel waarbij de plannen in de afgelopen tijd bij het college, raad en ambtenarij is gelegd voor het bouwen van een dergelijk centrum dan geeft het college (nog) niet thuis. Terwijl burgers en ondernemers ontzettend veel kennis en kunde hebben waar veel te weinig gebruik van gemaakt wordt. Burgers worden nog veel te vaak als lastig en onwetend gezien en dat moet echt anders.

De PVA stelt dat vertrouwen wel in mensen en wil dat echte burgerparticipatie een speerpunt wordt binnen de gemeente. Het betrekken van burgers bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van overheidsbeleid.

Overheidsparticipatie definiëren we als ruimte maken voor mensen met goede initiatieven en hen ondersteunen met uitdagend beleid.

Burgerparticipatie is een middel om de kwaliteit van de samenleving te verbeteren en publieke kosten te beheersen.

Binnen de PVA is dat al het geval en de fractie zal op termijn met een reeks aanbevelingen en instrumenten komen om de Almeloërs niet slechts één keer in de vier jaar, maar veel vaker een stem te geven.

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply