Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO: belastingherziening alleen voordelig voor werkenden
Categories: Sociaal

 

anbo

 

Geachte redactie,Bijgaand de reactie van ANBO op de Kamerbrief van Eric Wiebes over de voorgenomen belastingherziening.

Let op: belt u voor meer informatie met Renée de Vries op 0646270618. Frank van der Aa is met vakantie.

19 juni 2015

ANBO: belastingherziening alleen voordelig voor werkenden

Brief nog te vaag

Hoewel de brief van het Kabinet over de voorgenomen belastingherziening meer vragen oproept dan beantwoordt, trekt ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, alvast één conclusie: alleen werkenden gaan erop vooruit. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Dit Kabinet is sterk ingesteld op mensen die werken. Het is niet de eerste keer dat het Kabinet de indruk wekt dat mensen die niet werken, zoals bijvoorbeeld gepensioneerden, Wajongeren, WW-ers of bijstandgerechtigden, gewoon wat beter hun best moeten doen om ook van een koopkrachtstijging te mogen profiteren.”

ANBO’s reactie op enkele details:

Lastenverlichting

Het Kabinet werkt toe naar een koopkrachtstijging van 1,5 tot 3 procent voor werkenden, onder andere door de lasten op arbeid te verlichten. De koopkrachtontwikkeling voor niet-werkenden blijft stabiel. ANBO vertrouwt daar niet op. De BTW gaat omhoog; alleen voedingsmiddelen houden het lage tarief van 6 procent. Deze verhoging wordt gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting. Aangezien niet-werkenden daar niet van profiteren is het maar zeer de vraag of zij zonder koopkrachtverlies blijven.

Hervorming vermogensredementsheffing

ANBO is blij dat het Kabinet inziet dat rekenen met een fictief rendement van 4 procent oneerlijk is, zeker voor kleine spaarders. Het Kabinet wil toewerken naar een heffing op werkelijk gerealiseerd rendement, maar zegt dat dat nu nog te ingewikkeld is. Vooral kleine spaarders blijven last houden, ondanks een nieuwe tariefstructuur (hoogrendement versus laagrendement), van een heffing die waarschijnlijk hoger is dan het werkelijk behaalde rendement.

Gemeentelijke belastingen

ANBO ziet mogelijkheden wanneer gemeenten méér vrijheid krijgen om belastingen te heffen. Door de decentralisatie komen er tenslotte ook meer taken bij gemeenten te liggen. Echter, deze gemeentelijke belastingen mogen alleen ingevoerd worden wanneer er centraal een verlichting plaats vindt. Ook moeten de opbrengsten van deze gemeentelijke belastingen geoormerkt worden. Den Haan: “Het geld van gemeenten zit in grote, ongelabelde potten en ze hebben veel te veel vrijheid in hun besteding. Gemeentelijk geld moet ten gunste komen van goede hulp en ondersteuning, een gezonde lokale arbeidsmarkt en voldoende betaalbare woningen. Nu zie je dat veel gemeenten de vrijheid hebben genomen om geld naar eigen inzicht uit te geven, en bijvoorbeeld bezuinigen op dagbesteding”.

Hervorming toeslagen (zorgtoeslag)

Het Kabinet erkent dat het toeslagensysteem nodeloos ingewikkeld is, maar ziet zo snel geen oplossing. Reden te meer om heel gauw een nieuw systeem te ontwikkelen. ANBO heeft altijd gepleit voor een goedkoper systeem met een lagere, meer inkomensafhankelijke basispremie, zodat de zorgtoeslag overbodig wordt en er jaarlijks zo’n 5 miljard aan uitvoeringskosten en geld rondpompen bespaard kan worden. Bijna 60 procent van de Nederlandse huishoudens ontving in 2013 zorgtoeslag. In de laagste inkomensgroep ontvingen negen op de tien huishoudens zorgtoeslag. Hun betaalde zorgpremie werd daarmee voor ruim 60 procent vergoed. Een snel alternatief kan zijn de zorgtoeslag uit te keren op basis van bekende inkomensgegevens. Nu vinden er nog teveel voorschotten en verrekeningen plaats, waardoor de uitvoering ingewikkeld en duur is.

Frank van der Aa
woordvoerder/persvoorlichter
06-22832100
0348-466613
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “ANBO: belastingherziening alleen voordelig voor werkenden”

 1. bert [maathuis] schreef:

  “ANBO heeft altijd gepleit voor een goedkoper systeem met een lagere, meer inkomensafhankelijke basispremie, zodat de zorgtoeslag overbodig wordt en er jaarlijks zo’n 5 miljard aan uitvoeringskosten en geld rondpompen bespaard kan worden.” Dat lijkt een redelijke visie. Diverse, hier genoemde inkomensgroepen (gepensioneerden, Wajongeren, WW-ers of bijstandgerechtigden) zitten inmiddels echter al aan de grond (of lager).

  Zoals dit artikel stelt:
  “Nederlandse overheid, onder invloed van de EU, drijft mensen tot wanhoop”
  http://www.ninefornews.nl/nederlandse-overheid-onder-invloed-van-de-eu-drijft-mensen-tot-wanhoop/
  Hierin wordt gesteld:
  “In Nederland heerst een enorme sociale ellende. De werkloosheid stijgt naar recordhoogten, huisuitzettingen zijn aan de orde van de dag, de banken en overheid graaien als losgeslagen blinde bezetenen om zich heen, deurwaarders rennen zich helemaal suf, ziektekostenverzekeringen zijn verplicht gesteld en zijn voor velen onbetaalbaar geworden, het CJIB vermoordt mensen financieel om het laatste beetje geld dat ze nog hebben óók af te pakken, belastingen worden steeds hoger en er is inmiddels sprake van dat het lage BTW-tarief met 15% verhoogd wordt. Mensen worden langzaamaan letterlijk tot wanhoop gedreven.”

  Als het aan onze landelijke politici (wellicht met uitzondering van SP en PvdD) ligt, dan gaat deze tendens alleen nog maar toenemen.
  Dan kan een mens zich afvragen waarom tweede kamer leden zich nog steeds volksvertegenwoordigers (parleurs) noemen. In plaats van de burgers te steunen en te waarderen, miskennen zij hen!

  Wij, burgers, zullen onze éigen weg dienen te vinden, onafhankelijk van de landelijke politici. Wat dat betreft steekt, mijns inziens, stemmen op een lokale partij hierbij zeker gunstig af!

Leave a Reply