Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Opening Idylle Almelo Noord Oost en Groene Loper Almelo

??????????????

Ontvangst in de feesttent aan de Eschauzierlaan te Almelo. (links PVA secretaris Emiel Nijmeijer)

 

In 2012 is in de wijk Almelo Noord Oost begonnen met begrazing door schapen van bouwkavels. In de loop der jaren is dit initiatief in goed overleg met de gemeente Almelo en buurtbewoners uitgegroeid tot een buurtproject met ook bijen- en vlinderlinten, akkers, scharrelvarkens en bloembollen. Dit is niet onopgemerkt gebleven in den lande, waardoor in 2015 ook de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging zijn gaan participeren middels het landelijke Idylle-project.

Sinds 2015 ondersteunen ook de provincie Overijssel, Landschap Overijssel en IVN onder de noemer Groene Loper inmiddels circa 20 groene projecten in de gemeente Almelo. En de Stichting Natuurhus Almelo faciliteert al deze projecten.

We kunnen bijvoorbeeld de leefomstandigheden van de wilde bij verbeteren. Door bermen en openbaar groen minder te maaien en in te zaaien met wilde bloemen, ontstaan er meer plekken waar de bij voedsel kan halen. Daarnaast kunnen ze zorgen voor meer nestgelegenheid, bijvoorbeeld door dood hout in parken te laten liggen of kale zandige plekken te creëren. Dit is niet alleen goed voor de bij, maar ook voor vlinders en andere insecten. Bovendien zien bloemrijke bermen en weiden er prachtig uit.

Het klinkt te simpel en dat is het ook. Het teruglopen van bijenpopulaties komt doordat de omgeving te weinig bijdraagt” bijen halen nectar en koolhydraten uit bloemen in de omgeving en brengen er nieuw leven in terug doordat er na hun bezoek vruchten groeien, voeding voor later. De omgeving is echter verarmd, verschraald, versteend, verzilt en vergiftigd, er is te veel nonocultuur en te weinig biodiverditeit. Het is veelzeggend dat bijen het in de stad beter doen dan op het land.

Vandaar dit prachtige project…..

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply