Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO: Lagere rekenrente DNB is slechte timing
Categories: Sociaal
 


anbo

Geachte redactie,

Hierbij een persbericht van ANBO over de aanpassing in de rekenrente die De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bekend maakte. Wij hopen dat u kans ziet dit te plaatsen. Mocht u nadere vragen hebben aan ANBO, kunt u contact opnemen met ondergetekende of met onze pensioenspecialist Willem Reijn: +31 (0)348 46 66 50 / 06-50528098.

Met vriendelijke groet,

Frank van der Aa

14 juli 2015

Dekkingsgraden pensioenfondsen verder onder druk

Met een slecht gevoel voor timing heeft De Nederlandsche Bank de rekenrente voor pensioenfondsen aangepast. De gevolgen: indexatie komt nog verder weg te liggen en de pensioenpremies gaan omhoog. Dat is de reactie van ANBO op de verlaging van de rekenrente door DNB. De dekkingsgraden kunnen op termijn 10 tot 15 procent lager uitvallen. “Dat betekent dat gepensioneerden wel dag kunnen zeggen tegen indexatie en dat terwijl het pensioen de laatste jaren al 14 procent minder waard geworden zijn”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan.
Pensioenfondsen volgen de marktrente voor verplichtingen tot 20 jaar. Voor de langere termijn mogen ze gebruik maken van rentes die uiteindelijk op 4,2 procent terecht komen. Deze rekenrente (UFR) is ingevoerd omdat er na 20 jaar feitelijk geen echte marktrente meer bestaat omdat de markt heel klein is.

 

DNB vindt de 4,2 procent echter te hoog, nu de marktrentes stevig zijn gedaald. Daarom is de UFR nu verlaagd naar 3,3 procent.
Slechte timing

Dat die 4,2 procent hoog is, kan ANBO wel beamen. Ook het argument van DNB dat het niet eerlijk is naar jongere deelnemers als met een kunstmatig hoge rente wordt gewerkt, is valide. Maar DNB heeft tegelijkertijd geen oog voor het feit dat pensioenfondsen momenteel al hard worden getroffen door de lage-rentepolitiek van de ECB. Als gevolg daarvan staan de dekkingsgraden ernstig onder druk. De relatief hoge UFR compenseerde die gevolgen nog enigszins. De kosten van pensioen gaan bovendien flink omhoog: op korte termijn met 5 procent en volgens de Pensioenfederatie in veel gevallen met zo’n 15 procent in 2020.
Onbegrijpelijk besluit

“Het is voor ANBO daarom onbegrijpelijk dat DNB juist nu met deze maatregel komt. ANBO pleit er voor om deze maatregel pas in te voeren als de kapitaalmarkten weer – ongemanipuleerd – tot rust zijn gekomen,” zegt den Haan.

 

Frank van der Aa
woordvoerder/persvoorlichter
06-22832100
0348-466613
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply