Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen PVA aan het college B&W van Almelo

 

pva_1466085a

Gemeentegronden

 

Geacht college,

De gemeente Almelo zit in haar maag met dure grond. De grond is ooit aangekocht, of aangehouden, om ruimte te bieden aan toekomstige ontwikkelingen. Nu deze ontwikkelingen door de economische recessie zijn vertraagd, of niet doorgaan, loopt de gemeente het risico dat de kosten van de grond de opbrengsten gaan overschrijden. De PVA vraagt zich daarom af hoe lang je die grond dan nog moet aanhouden.

In het meerjarenperspectief grondexploitaties geeft de gemeente geen inzicht waar de gemeente haar grondposities heeft. 

Tijdens de behandeling perspectiefnota diende de PVA een Motie in met een aantal vragen waarop de wethouder geen antwoord kon geven.

De PVA wil braakliggende terreinen gaan gebruiken voor de plaatsing van zonnepanelen. Met twintig hectare aan bruikbaar terrein zouden bijvoorbeeld  ruim 2.000 Almelose woningen van zonne-energie kunnen worden voorzien.

Daarom wil de PVA dat het college onderzoekt hoeveel braakliggend terrein geschikt kan zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. De gemeente hoeft niet zelf in zonne-energie te investeren, maar de grond verhuren aan exploitanten van zonne-energie. Volgens ons kan Almelo hier veel geld mee verdienen, zonder veel moeite of eigen investeringen.


De opbrengst kan een groot deel van de rentelast van het grondbedrijf dekken. “Het is bijna gratis geld en dat is zonde om te laten liggen. We moeten zorgen dat die grond maatschappelijk rendeert. Vanwege de crisis is er veel braakliggend terrein waar momenteel geen bouwplannen voor zijn.

Onze vragen:

.  een totaaloverzicht te geven van gronden in bezit van de gemeente die langdurig braak liggen;

.  deze gronden te categoriseren in niet geschikt, mogelijk geschikt en geschikt voor verhuur in het kader van grootschalige energieopwekking;

. voor de geschikt bevonden gronden inzichtelijk maken;

1.  de minimale en maximale termijn waarvoor ieder perceel kan worden verhuurd;

2.  welke kaders nodig zijn om zeker te stellen dat verhuurd perceel daadwerkelijk wordt benut voor de opwekking van elektriciteit middels de zon;

3.  een indicatie van een kostendekkend huurtarief (kostenneutraal t.o.v. rentetarief) en de gevolgen als de grond tegen huur om niet beschikbaar komt;

4.  welke kaders nodig zijn om de esthetische en landschappelijke waarde te waarborgen;

5.  de benodigde (aanpassing van) regels en bestemmingsplannen om verhuren voor dit doel mogelijk te maken;

.  voor de mogelijk geschikte gronden inzicht te geven op welke wijze deze gronden geschikt kunnen worden gemaakt voor grootschalige opwekking van zonne-energie door marktpartijen.

 

De PVA zou graag deze vragen binnen de daarvoor gestelde termijn beantwoord willen zien.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de PVA,

Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply