Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
“Begrotingsfeestje gaat niet voor iedereen op”
Categories: Sociaal

 

anbo

 

Geachte redactie,

Hierbij een persbericht/reactie van ANBO naar aanleiding van het uitlekken van de Prinsjesdagstukken. Wij hopen dat u deze invalshoek ook mee kunt nemen in de berichtgeving.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter ANBO

28 augustus 2015

Aantal wegpoetsmaatregelen treft ouderen juist extra hard

Terwijl het kabinet in jubelstemming is over de via RTL uitgelekte Prinsjesdagstukken, is Liane den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO, niet onder de indruk. “Dit begrotingsfeestje gaat niet voor iedereen op. Een aantal van de ‘wegpoetsmaatregelen’ van dit kabinet treft ouderen juist extra hard!”

Mede onder druk van belangenorganisaties als ANBO gaf het kabinet de afgelopen weken de indruk de inkomenspositie van ouderen hoog in het vaandel te hebben staan. “De minnen moeten worden weggepoetst,” was het devies. De uitgelekte prinsjesdagcijfers wekken de schijn dat ouderen nu opgelucht adem kunnen halen. “Dat is helaas zeker niet voor alle ouderen waar,” zegt Den Haan. “Er is nog steeds een zeer kwetsbare groep die fors gaat inleveren: senioren met een klein pensioen die nu vanaf 1 januari 2016 een belast vermogen krijgen. De kleine plus die nu als prettig voor senioren wordt gepresenteerd, is slechts een gemiddelde. ANBO heeft al vaker aangetoond dat het gemiddelde een zeer misleidend gegeven is.”
Waarom ANBO de fles niet opentrekt
Den Haan: “De verlaging van de inkomstenbelasting heeft voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld senioren met alleen AOW of AOW met een klein pensioen, geen enkel effect. Zij betalen immers geen belasting. Tot 1 januari 2016 komen deze mensen voor belasting over hun vermogen voor ouderentoeslag in aanmerking. Maar het kabinet laat deze ouderentoeslag, ondanks onze waarschuwing, wegvallen. Daardoor wordt hun vermogen opeens wel belast. We hebben het dus over senioren die niets meer aan hun inkomen kunnen veranderen, die dus enkel spaargeld hebben, wat nu dus aangeslagen vermogen wordt. Daarmee vervalt voor hen het recht op huurtoeslag! Dat kan zo een paar honderd euro per maand aan gederfde huurtoeslag schelen!”

Geen kleine plus, maar 20% in de min

“Een echtpaar met alleen AOW en een netto huur van 650 euro heeft nu recht op 323 euro huurtoeslag per maand,” vervolgt Den Haan. “Als zij een belast vermogen krijgen valt dat bedrag weg. Zo werken de huurtoeslagregels immers. Door het wegvallen van de ouderentoeslag valt voor deze groep dus vaak de huurtoeslag weg: 20 procent in de min dus!”

Risico’s door stapeling kosten en weinig koopkracht
Den Haan vindt de ‘wegpoetsmaatregelen’ van dit kabinet een stap in de goede richting, maar nog steeds onvoldoende. “Het kabinet kon er niet omheen om in elk geval de minnen weg te poetsen, maar nu wordt het kleine beetje beweging richting senioren als grote daad neergezet. De werkelijkheid is weerbarstiger: na jaren koopkrachtachteruitgang blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde groepen ouderen zelfs zorg gaan mijden omdat men de kosten niet meer aankan. Geen reden dus voor euforie, maar reden tot meer inzet van dit kabinet. Nu moet er worden doorgepakt!”

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply