Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Burgerparticipatie wassen neus ? (2)

 

inspraak

 

Wassen neus?

Het is een van de toverwoorden van dit college van burgemeester en wethouders: burgerparticipatie. Zoals in het verschenen collegeprogramma staat: ,,Het college is inmiddels met kracht begonnen in de uitwerking van het coalitieakkoord. Zo is de burgerparticipatie geïntensiveerd door de invoering van het digitaal burgerpanel. Ook is er een werkgroep burgerparticipatie die tot taak heeft het verstevigen van contacten tussen gemeenteraad en inwoners.

Is heel belangrijk, vindt het college, die burgerparticipatie.

Het moet Almeloërs betrekken bij wat er in hun gemeente gebeurt. Prima, zou je zeggen. Maar lees u dan even de Schriftelijke vragen PVA aan het college B&W van Almelo over de bouw van een nieuwe moskee in hun buurt.

Maar: omwonenden, Daar gaat het juist om. Ze willen betrokken worden, meepraten (burgerparticipatie) over de locatie. Maar dat kan niet, zegt het college, omdat het al besloten is.

Als het college een keuze maakt zonder alternatieven, mag je dus niet meepraten. Is burgerparticipatie dan geen wassen neus?

 

Bewoners daarentegen voelen zich vaak tekortgedaan door hun gemeente.

 

“We mogen meepraten, terwijl de beslissing achter de schermen allang is genomen”

“Ze (gemeente) huren maar professionals in, want die (domme) wijkbewoners weten het toch niet?!”

We komen dit vaak tegen in de praktijk. Het enige redmiddel is aandachtig luisteren naar de frustratie van de bewoners en de gemeente vriendelijk confronteren met de gang van zaken in het proces. Hebben bewoners inderdaad echte inspraak of is hier toch sprake van een verborgen agenda dat bewoners eigenlijk alleen maar willen informeren? Als het alleen informeren betreft, noem het dan een informatieavond en geen brainstormavond. Dat voorkomt verwarring en verkeerde verwachtingen bij je bewoners.

 

Bewoners worden niet serieus genomen 

Als de bewoner eenmaal het gevoel heeft dat hij niet serieus wordt genomen, dan daalt het vertrouwen en actiebereidheid voor toekomstige acties tot een vriespunt.

 

Onderzoek Partij Vrij Almelo onder inwoners van Almelo 

 

De gemeente betrekt burgers in voldoende mate bij totstandkoming van beleid: 

 

Oordeel: 

1.  Betrekken burgers bij totstandkoming plannen 5,1 

2.  Interesse gemeente in mening burgers 4,8 

3. Voldoende inspraakmogelijkheden plannen 5,2 

 

Dit betekent dat de negatieve trend wat onze gemeente betreft zichtbaar voortzet.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Burgerparticipatie wassen neus ? (2)”

  1. H.Koos schreef:

    Nou dat zegt weer genoeg, dit is weer een zoethoudertje mijns inziens. Het geschonden blazoen van dit college is zo vervuilt met de ego’s dat nu wordt gegrepen naar dit middel,om de inwoners zogenaamd mee te laten praten. En achteraf wordt een goed uitgewerkt probleem netjes afgedaan al zijnde “niet uitvoerbaar”

    Ach laat het college zich bezig gaan houden waar het goed in is : SLOPEN.

Leave a Reply