Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gemeente Almelo blijft maar doormodderen

 

mod

Plan voormalig Waterrijk werd flop

 

Jarenlang was het een mooie melkkoe voor gemeenten: grond! Opkopen, de bodem saneren, klaarmaken voor de bouw en dan doorverkopen aan projectontwikkelaars en als we geen geld hadden dan sloten we gewoon een lening af. We hoefden immers pas te bouwen als zo’n 70% op papier was verkocht.

In 2004 heeft de gemeenteraad van Almelo zich laten verleiden in een zogeheten ‘masterplan’ tot grootschalige aan- en verkoop van grond, wat voordien vanwege de grote risico’s voor de burgerij, nooit een overheidstaak was maar een puur private aangelegenheid. De toenmalige gemeenteraad had zich hiertoe, met geld van de burger, nooit mogen laten verleiden want speculatie in onroerend goed vereist immers veel commercieel marktinzicht en veel voorspellend vermogen. Van het toenmalige ambitieuze masterplan uit 2004 is er immers niet veel meer over. Van de geplande jaarlijkse bouw van 500 woningen is minder dan 170 over. Van het quotum bedrijventerreinen is 60% geschrapt en van de geplande hoeveelheid vierkante meters kantoorruimte is nog maar 25% over.

Dit concrete falen tracht men al jaren te verhullen met veel uitgebreide ambtelijke evaluaties, marsroutes, masterplannen en zelfs 14 grafieken passeerden de revue maar het feit blijft dat adequaat besturen ook veel visie en voorspellend vermogen vereist. Nu zitten we met de problemen want van het oorspronkelijke plan “Waterrijk:  is niets terecht gekomen……dus bedachten we gewoon nieuwe plannen, agroparken, megastallen en zelfs een prachtig (dorps) landgoedplan.  Maar goede raad is peperduur, want goede raad die je van buiten inhuurt kost veel geld. Maar het markeert ook de mentaliteit van de gemeente Almelo. Het inhuren van externe expertise (met name onderzoekers) is het gevolg van faalangst bij bestuurders en volksvertegenwoordigers. De gemeente heeft veel geld uitgegeven aan externe adviseurs.

De financiële nood is zo groot dat nu deels afschrijven misschien niet eens genoeg is. Helemaal afboeken of herontwikkelen is in sommige gevallen de enige optie. Onder normale omstandigheden gaan marktpartijen met forse verborgen verliezen wel een keer failliet, maar dat kan helaas niet. Gemeenten kunnen dan wel een tijdje op verborgen (grond) verliezen blijven zitten en bouwplannen blijven uitstellen, de rentekosten blijven vanzelf oplopen.

Vandaar dat de gemeente allerlei boekhoudtrucs probeert toe te passen om de hoge verliezen te markeren. We moeten op de centjes passen en dus laten we ons vooral wat rijker rekenen dan we echt zijn. Lekker bezig, toch?

Het is tijd dat er gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden om verdere verliezen te voorkomen. Het gemeentelijke grondbedrijf moet daarbij geen afstand nemen, maar er bovenop zitten om ervoor te zorgen dat de voorraad van het gemeentelijke grondbezit (én vastgoed) te gelde kan worden gemaakt. Tijd om het grondbeleid opnieuw uit te vinden.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply