Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Herdenking in Hagenpark van gesneuvelde Almelose militairen in voormalig Nederlands-Indië

 

?????????????????????????????????????????????????????????

 

Ter herdenking aan de ruim 20.000 Indische Nederlanders en militairen die de bevrijding niet mochten beleven. 

 

Vrijdag 14 augustus 2015 om 16.00 uur vond de regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers  in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indië monument in het Hagenpark. De PVA was bij de herdenking aanwezig van de gesneuvelde Almelose militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het politieke klimaat in Nederland getekend in gevoeligheden in de relatie met Indonesië en schaamtegevoel over het koloniaal verleden. Met de nakomelingen had men geen medelijden. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, dacht men. “Eigen schuld dikke bult!”  Daardoor duurde het lang voordat er enige belangstelling kwam voor de oorlogsslachtoffers uit de voormalige kolonie Nederlands Indië.  Men is zich niet bewust van het feit, dat 80% naar Nederland ging, waarvan het zo welvarend is geworden.

De meeste oud-Indische mensen zijn in de Tweede Wereldoorlog alles kwijt geraakt. Het sterftecijfer onder hen was tussen 1942 en 1945 driemaal zo hoog als onder de Nederlanders die in Holland de oorlog meemaakten. Er is wel een twaalfde urn, gevuld met aarde van 22 erebegraafplaatsen uit diverse delen van de Indonesische archipel, ingemetseld met de 11 urnen met aarde van begraafplaatsen van de Nederlandse provincies, in het Monument op de Dam.

Pas in 1961 werden voor het eerst tijdens de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam ter nagedachtenis van degenen, die in de oorlog met Duitsland omgekomen zijn, ook diegene genoemd, die in Indië het leven lieten. Pas toen mochten ook deze Nederlanders hun bevrijding herdenken. Het hele jaar door liggen hier grote hoeveelheden bloemen, die je kunt zien liggen als je er langs rijdt. Er zijn nu vliegdennen neergezet, die bekend staan om hun snelle groei.  Zodat het vanaf de rijweg wat meer aan het oog ontrokken zal zijn.

Politiek is vindingrijk!

Tot de dag van vandaag is er nog steeds te weinig bekend over de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Velen weten nog steeds niet dat destijds, niet alleen in Europa, maar ook in Azië een verschrikkelijke oorlog woedde, dat daar vele Nederlanders streden voor “Vorst en Vaderland”, dat velen daarvoor hun leven lieten. En tot die dag dragen zij, die dit alles aan den lijve hebben moeten meemaken, dat schrikbeeld en die angsten nog steeds met zich mee. Voor hen is de oorlog nog steeds niet afgelopen. Die leeft voort in herinneringen. De ellende, de vreugde en de dankbaarheid voor het overleven.

 

Bij anderen kwellen de herinneringen. De beelden komen steeds terug……….

 

Tijdens een sfeervolle plechtigheid, die door veel mensen werd bezocht zong het Almelo’s Mannenkoor prachtige liederen. Er waren  toespraken met als thema het nut van herdenken door Professor Theoloog Anne van de Meiden, een emotionele herdenkingsrede uitgesproken door Evert Draaier (zoon van Indië veteraan) en het indrukwekkende gedicht ‘Vrijheid’  dat voorgedragen werd door mevrouw Anne Steenstra.

Na de laatste toespraak werden er kransen gelegd bij het monument. De kranslegging werd afgesloten met een rondgang langs het monument.

Als afsluiting van de herdenking volgde er een samenzijn om nog een keer het Indië verleden en de ervaringen op te halen onder het genot van een kopje koffie in de “Hofkamp”

 

 

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

??????????????

PVA secretaris Emiel Nijmeijer (links)

??????????????

??????????????

Foto’s PVA

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply