Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Techniek Is Klaar: Van Mens Willoze Robot Te Maken

 

hand

Vriendelijk, beleefd, behulpzaam, eerlijk, niet-bedreigend en partijgebonden

 

Primeur voor Almelo?

Gaan binnenkort alle ambtenaren van Almelo vervangen worden door robots? 

Staan we straks oog in oog met overheidsdienaren die geen koffie drinken en nooit pauzeren?  

 

Robots kunnen niet ziek worden. Ze kunnen ook niet protesteren en niet klagen. Roddelen en achterklap zal volledig verdwijnen van de werkvloer. Tal van menselijk falen en menselijke fouten zullen simpelweg verdwijnen. Het zou een verademing zijn voor iedereen binnen en buiten het stadhuis.

Denk dan ook gelijk even aan het vervangen van het management elite. Want Robots kunnen ook goed achter een bureau zitten. Nietszeggende mailtjes produceren. De vergaderingen zullen een stuk sneller gaan want robots hebben namelijk niets te klagen, praten niet over sex, over relatie problemen en zullen zeker niet meedoen met voorkomende duistere plannetjes. Dit wekt meteen de indruk dat al die ambtenaren in nauw onderling overleg politieke besluitvorming in één bepaalde richting sturen

In werkelijkheid is niets minder waar. Vele top- en beleidsambtenaren hebben weliswaar invloed op talloze politieke beslissingen, maar die invloed oefenen ze niet samen uit en die invloed gaat ook niet in dezelfde richting. Steeds andere ambtenaren hebben vanuit verschillende afdelingen en diensten en ook met uiteenlopende belangen en visies invloed op politieke besluitvorming. Wie meteen met de wethouder wil praten om snel tot zaken te komen, maakt een grote en vaak onherstelbare fout. De wethouder heeft namelijk geen macht. En bovendien geen kennis van zaken.

De wethouder is als portefeuillehouder verantwoordelijk voor de uitvoering van een deel van beleid. Die uitvoering doet hij niet zelf, daarvoor heeft hij ambtenaren die inhoudelijk belast zijn. Ambtenaren zijn de deskundigen die beslissingen voorbereiden. Zij adviseren de wethouder om iets wel of niet te doen. Als u dus ook maar een beetje kans wilt maken bij de wethouder, moet u tot zaken komen met de ambtenaar die over de inhoud gaat. Zonder zegen van de ambtenaar komt u bij de wethouder niet ver.

 

Robots zouden beter met mensen kunnen samenwerken. De standaard benadering daarbij is dat de robot vriendelijk, beleefd, behulpzaam, eerlijk, niet-bedreigend en partijgebonden moet zijn.

 

Techniek is klaar: van mens willoze robot te maken (deel 1)

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Techniek Is Klaar: Van Mens Willoze Robot Te Maken”

  1. Hendrik schreef:

    We moeten dit gewoon eens gaan uitproberen in Almelo, want wat hebben ambtenaren er nou eigenlijk van terecht gebracht? Niets ! Een faillissement december a.s. waarvan maar liefst 75.000 Almeloërs de dupe gaan worden. Dus laat het gemeentehuis dan maar bestuurd gaan worden dor robotten. Zeker het proberen waard !

Leave a Reply