Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Kappen van 16 kastanjebomen Schelfhorst

 

??????????????

 

Op 24 augustus is door de gemeente Almelo een vergunning afgegeven voor het kappen van 16 kastanjebomen langs het fietspad ter hoogte van “plein der culturen” nabij winkelcentrum Schelfhorst.

Na telefonische reacties van omwonenden aan het adres van de PVA waarom deze bomen gekapt moeten worden heeft onze partij hierover vragen gesteld aan ambtenaren die hiermee belast zijn.

Volgens deze ambtenaren worden de paardenkastanjes bedreigd door de paardenkastanjebloedingsziekte. Een bacterie nestelt zich in de boom in de cellen, die voor het transport van voeding zorgen. Zo raken die cellen verstopt, waardoor de sapstroom door de bast vermindert.

De kastanjeziekte laat een opeenvolging van symptomen zien. Op de stam verschijnen roestbruine vlekken. Deze verspreiden zich snel over de hele stam. Uit de vlekken komt een vloeistof; de boom ‘bloedt’ als het ware. Het vocht is eerst helder maar verkleurt snel naar donkerbruin en wordt stroperig. Daarna gaat de bast onder de vlekken rotten en sterft uiteindelijk af.

Intussen hebben verontrustende bewoners al contact gezocht met een bedrijf die gespecialiseerd is in het bestrijden van deze boomziekte en op hun advies enkele foto’s toegestuurd van betreffende bomen. Volgens dit bedrijf boeken zij goede resultaten bij het bestrijden van deze ziekte.

Intussen blijkt ook de Universiteit van Utrecht een oplossing te hebben voor deze kastanjebloedingsziekte.

Een reportage vanuit de gemeente Wijchen over een nieuwe behandeling van zieke kastanjebomen met warmte, ontwikkeld door de universiteit van Wageningen bevestigd dit. De resultaten zijn bemoedigend en voor wie op de kleintjes let… de kosten zijn een stuk lager dan het kappen van de bomen. 500 i.p.v. 1500 euro!

En dat is dan mooi meegenomen voor onze gemeente Almelo!!!  

 

Wageningen Universiteit heeft oplossing voor kastanjebloedingsziekte

Bloedingsziekte bij Kastanjes 

??????????????

??????????????

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply