Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Uit verdriet, eerbied en respect voor mijn overleden katertje

 

Dan ineens blijkt het dat je heel ziek bent
en moeten we je laten inslapen
anders lijd je teveel
mijn lieve kat

nu in dit huis
een lege plek
zo zonder jou
is het veel leger

het is ook zo stil
zonder jou gespin
en gemiauw
en jou witte vlekje tussen je beide ogen mis ik ook zo

jij met je domme katten actie’s
gezellig
warm op schoot
ik mis je al kan ik de tijd niet keren

 

Afgelopen maandag heb ik onze kater Bowie in moeten laten slapen. De week ervoor allerlei onderzoeken laten doen om er achter te komen wat hem mankeerde. Toch hielden we goede moed ook al ging hij achter uit.

Bowie was immers pas 3,5 en was altijd onze knuffelkat geweest. Kwam kopjes geven, likte je hand en zat op het kastje bij de trap te wachten als je thuis kwam. Toch mocht het niet zo zijn. Bowie bleek een ernstige nierziekte te hebben waartegen niets meer te doen was.

De keuze om hem in te laten slapen viel mij erg zwaar ook al wist ik dat het de beste keuze was voor hem.

Nu zit ik weer thuis  en is het stil in huis zonder onze Bowie. Zijn maatje Bram mist hem net zoveel als wij dat doen.

Voor nu weet ik niet waar ik mijn verdriet moet laten. Overmand door verdriet.

Rust zacht lieve Bowie. Wij missen je!

 

IMG_4684

Bowie net uit het dierenasiel

 

Beste mensen,

Allemaal bedankt voor de geweldige steun die wij mochten ontvangen van heel veel inwoners van Almelo, de plaatselijke en landelijke pers en verdere media. Het is onroerend hoeveel mensen mij belden over het berichtje wat vanmorgen in de TCTubantia stond. Een paar mensen heb ik vanmiddag persoonlijk opgezocht. Jullie mogen het best weten….ik heb vannacht niet kunnen slapen, maar de reacties van deze paar mensen hebben er voor gezorgd dat we verder blijven knokken voor een nieuw dierenzorgcentrum.

Verder wil ik jullie nog een verheugende mededeling doen….we hebben er een gezinslid bij…..zijn naam Bowie……
Hij….zijn asielnaam was Scott maar we vonden achteraf Bowie toch leuker. Het is de kitten die me de hele dag op de hielen zat toen ik zat opgesloten in het dierenasiel.

Zelfs toen ik even naar het toilet ging stond meneer mij op te wachten. We waren onafscheidelijk.

Dit weekend ga ik onze belevenissen op internet zetten…….O, ja….onze kater Bram vindt hem (Bowie) leuk….
Ook wil ik jullie nog even vertellen dat Karin Wagemakers mij Bowie gratis meegegeven heeft als dank dat ik daar de hele dag achter de tralies heb gezeten……
De 85 euro die ik anders had moeten betalen stort ik op de rekening van de stichting www.helpnieuwdierenasielalmelo.nl

Karin, medewerkers en vrijwilligers van dierenasiel Noordbroek…….bedankt voor alles….

Harry de Olde

 

IMG_4686

 

Het bovenstaande plaatste ik op 30 september 2012 op deze site om aandacht te vragen voor de belabberde situatie waarin asieldieren moeten leven. Het huidige onderkomen van dierenasiel het Noordbroek voldoet al jaren niet meer, vond  manager Karin Wagemakers in een interview met Dagblad TCtubantia op 16 december 2011. In de zomer zitten er  steeds 180 katten in het verblijf waar maar plek is voor zestig katten. Het gebouw is verouderd en te klein. En daarom moet er nodig wat gebeuren.

Dat signaal heb ik opgepikt. Ik startte een actie om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuw asiel. „We wilden het gelijk groot aanpakken. Een nieuw gebouw waar plek is voor het asiel, de dierenambulance, een dierenarts en bijvoorbeeld een trimsalon.

Karin Wagemakers, manager van het Noordbroek, was dolblij met de actie. „We zijn al jaren bezig om uitbreiding te realiseren, maar de gemeente werkt niet mee aldus Karin. Terwijl het wel hard nodig is. We komen vooral ruimte te kort. De dieren zitten veel te dicht op elkaar. Daardoor hebben we nu te maken met een schimmeluitbraak. Bovendien is het gebouw verouderd, met veel gaten en kieren waardoor bacteriën zich sneller verspreiden. In januari gaan we zelf een beetje renoveren, zodat we weer even vooruit kunnen. We zijn blij dat iemand zich ons lot aantrekt.”

 

Mijn verhaal

Ik wil graag mijn verhaal en emoties verder met jullie delen maar emoties kun je op verschillende manieren uiten, met boosheid, agressie, verdriet en je eigen pijnigen. … De emoties moeten er gewoon uit, dus doe ik het maar hier..!!!

Bowie is niet meer in ons midden, hedenmiddag moesten we hem met heel  veel verdriet laten inslapen omdat het niet meer kon. Bowie wilde niet meer, had heel veel pijn en dat gunden we deze lieverd niet. Drie jaar is hij maar geworden. Wat vond hij het fijn om te ravotten en te knuffelen. Geen kast was hem hoog genoeg om daarop te klauteren. Echt een druktemakertje wat zijn veel oudere vriendje, onze kater Bram natuurlijk niet altijd kon waarderen.

Elke morgen bij het opstaan begroete hij ons, maar deze vrijdagmorgen bleef het opmerkelijk rustig. Bowie lag daar stilletjes voor zich uit te staren en dat betekende dat er iets met hem aan de hand was.

Dus direct een afspraak gemaakt bij de dierenarts. Deze man bleek uiteindelijk weinig tot niets voor ons te kunnen betekenen want na de eerste bloedtest stelde hij er direct al voor om Bowie (die volgens deze arts al een jaar of 10, 12 zou zijn) maar gauw in te laten slapen. Uit de bloedtest bleek namelijk dat Bowie ernstig nierfalen had en dat zou bij een poes van 3 jaar maar zelden voorkomen, dus het kan niet anders of hij moet wel ouder zijn. Hele vreemde en nare opmerkingen van deze dierenarts want hijzelf was toch degene die zwerfkatten (dus ook Bowie) bij binnenkomst in het asiel moet onderzoeken op veel voorkomende ziektes? Dan toch maar even zoeken op de computer, maar de PC bracht naar enig scrollen geen uitkomst want de opgeslagen bestanden en gegevens omtrent Bowie’s leeftijd waren helaas voor hem niet meer zichtbaar.

Met een ongelooflijk rotgevoel zijn we naar huis gereden en heb ik dezelfde avond een andere dierenarts (waar we ook in het weekend terecht zouden kunnen) gebeld. De afspraak werd gauw gemaakt en die zaterdagmorgen stonden we bij haar om 10 uur die ochtend voor de deur.

Na de eerste bloedtest bleek inderdaad dat Bowie veel te hoge waarden had en dat bij een te hoge waarde (mocht het chronisch zijn) hij waarschijnlijk niet meer te redden zou zijn. Maar bij deze jonge leeftijd moet het wel acuut nierfalen zijn zo vertelde ze ons. Dus waarschijnlijk een achterliggende oorzaak zoals een blaas of nierbekkenontsteking. Ze stelde ons voor om Bowie mee naar haar huis te nemen, hem daar een antibiotica kuur te geven en alvast aan het infuus te leggen om zijn conditie proberen te verbeteren.

Zondagmorgen belde ze mij op met de mededeling dat hij goed at en dronk, aangehaald wilde worden en dat het zo te zien een stuk beter ging met hem.

Ik kreeg weer vertrouwen dat herstel mogelijk was.

De volgende dag belde ik haar op en naarmate het gesprek vorderde ebte dat vertrouwen steeds verder weg.  De bloedafname was heel erg spannend maar de uitslag viel tegen want de waarden waren nauwelijks gedaald. Ten einde raad belde ik het Academisch dierenziekenhuis in Utrecht die bekend staat om haar specialisatie en die op haar beurt weer telefonisch contact zocht met de dierenarts die Bowie op dat moment behandelde. Ook deze arts bevestigde dat chronisch nierfalen zich pas naar een aantal jaren openbaart als 70 tot 80% van de nieren is aangetast. Zeer waarschijnlijk had Bowie voordat hij het dierenasiel verliet dus al last van  zijn (aangetaste) nieren. Aangetaste nieren openbaren zich pas in een later stadium volgens de arts. De ziekte kan worden overgebracht door slechte hygiëne.

 

??????????????

Ineens zagen we onze lieve levenslustige kater veranderen in een zielig ziek hoopje….net 3 jaar jong…

 

Met tranen in de ogen hebben we vandaag afscheid moeten nemen. Het gemis is ontzettend groot en het verdriet niet minder. Als tranen een trap konden bouwen en al mijn herinneringen een brug dan klom ik hoog de hemel in en bracht ik je mee terug. Ruim 2 jaar geleden heb ik Bowie ontmoet in het dierenasiel. Langzaam veroverde hij daar mijn hart. Die dag die ik nooit zal vergeten was Bowie mijn beste maatje. Hij was er voor mij; we begrepen elkaar. Sinds vrijdag  thuis wist ik pas dat Bowie ziek was en vandaag dat hij niet meer beter zou worden. Op zijn katermanier heeft hij ons laten weten dat het genoeg was. Ons allerliefste katerkind, allerliefste asielkat, trouwe huisgenoot en allerbeste maatje.

Dank je wel dat jij er altijd was voor mij, voor ons, je plezier, je opgewektheid, je ondeugende uitstraling. Jij maakte ons huis tot thuis.

Op 28 september 2015 rond half 3 ben je vredig ingeslapen. We zullen je nooit vergeten en we missen je vreselijk. Ook een miauw van je vriendje Bram.

 

Nog steeds moeten er in het hele land (en daar buiten) asieldieren in zeer slechte toestanden leven. Dat de asiels vol zitten gedurende de zomervakantie is niet nieuw. In Almelo bijvoorbeeld kwam het geregeld tot een schimmeluitbraak. Wij kunnen deze toestanden niet langer aanzien en zijn al in 2010 begonnen met actievoeren.

http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/6883834/Asiel-en-dierenbescherming-willen-een-centrum.ece

Karin Wagemakers vertelde het dus al in 2010 en nu (vijf jaar later) in 2015 verleent de gemeente Almelo (ondanks dat er nu een wethouder is met dierenwelzijn in haar portefeuille) nog steeds geen medewerking en laat zo niet alleen haar asieldieren maar ook  veel Almelose inwoners, 60 bedrijven en instellingen die belangeloos willen meewerken in de kou staan.

In het geval van dierenwelzijn wordt vaak gesproken over natuurlijk gedrag. Er wordt dan een inschatting gemaakt in hoeverre de dieren zich moeten kunnen gedragen. Het hebben van voldoende ruimte, is hierbij een belangrijke voorwaarde. Dieren zijn nieuwsgierig en zitten niet graag stil. De mogelijkheid om te bewegen, is daarom belangrijk voor hun welzijn.

 

Uit verdriet, eerbied en respect voor mijn overleden katertje en als protest tegen de dieronvriendelijke houding van het college zal ik vanavond (voor de eerste keer) niet aanwezig zijn op de raadsvergadering. 

 

Harry de Olde

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply