Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO bezorgd over pensioenen
Categories: Sociaal

 

anbo

 

ANBO is bezorgd over de ontwikkelingen van de pensioenen. Als gevolg van de dalende rente en de terugslag op de aandelenmarkten staan veel pensioenfondsen nu onder water. Als deze trend doorzet, zijn kortingen niet uitgesloten.

Vrijdag maakten de grote pensioenfondsen als ABP, Zorg en Welzijn, PMT en PME de laatste dekkingsgraadcijfers bekend. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen bezittingen en verplichtingen ofwel de in de toekomst te betalen pensioenen. Bij 100 procent zijn die precies in evenwicht, daaronder komen de fondsen geld tekort. De grote fondsen (exclusief Bouw) noteren nu rond de 95 procent.

De uitgebreide versie van dit artikel kunt u overigens hier te lezen.

Rente momenteel onnatuurlijk laag

Voor een deel is dit een papieren oefening. De rente is momenteel door het ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB) onnatuurlijk laag. Ook doet het verlagen van de langetermijnrente (ufr) door De Nederlandsche Bank (DNB) zich voelen in de dekkingsgraden.Het is lastig in te schatten of pensioenfondsen uiteindelijk als gevolg van deze ontwikkelingen moeten korten. Met de huidige omstandigheden (extreem lage rente, flinke correctie op de beurzen) lijkt veel leed al te zijn ingerekend. Een echte economische inzinking zou de fondsen echter nog wel kunnen treffen. Een voordeel van de nieuwe financiële regels is dat fondsen een eventuele korting over tien jaar mogen uitsmeren, wat met name een voordeel is voor gepensioneerden.

Indexatie

Het verhogen van pensioenen met de inflatie, de zogeheten indexatie, is ver uit beeld. Grote fondsen verwachten zeker de komende vijf jaar niet te kunnen indexeren. Een geluk bij een ongeluk is dat de inflatie het laatste half jaar nihil is geweest.

Wat doet ANBO?

ANBO heeft dit jaar hard gewerkt om de politiek in te laten zien dat gepensioneerden meer dan andere groepen hebben moeten inleveren tijdens de crisis. Mede dankzij de inspanningen van ANBO heeft het kabinet een eerdere voorziene koopkrachtdaling 2016 met maatregelen omgezet in een miniem plusje. ANBO wil dat de Tweede Kamer gepensioneerden nu laat meeprofiteren van de begrotingsmeevaller van 5 miljard, die grotendeels alleen aan werkenden toekomt. Ook wil ANBO dat lagere inkomens minder worden getroffen door hoge zorgkosten.

 

ANBO bezorgd over pensioenen | ANBO

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply