Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
College wil vrij parkeren in Almelose binnenstad 24 uur per dag onmogelijk maken

 

par

 

De Partij Vrij Almelo ziet de noodzaak van herinvoering van gratis parkeren in het centrum van Almelo in. Maar wie gaat dan het financiële gat van 1,2 miljoen in de begroting dichten? Ondernemers? Of de burgers via een hogere belasting? 

Winkeliers, vastgoed eigenaren/ontwikkelaars en de gemeente zijn geen vijanden van elkaar, het zijn ondernemers in dezelfde business. Iedereen heeft hetzelfde doel: iedereen wil een bruisende en levendige binnenstad vol met mensen die geld uitgeven in de lokale winkels. Geen enkel stadsbestuur heeft baat bij een lege binnenstad met winkels die bijna failliet zijn.

Even voor de beeldvorming. De gemeente Almelo telt ongeveer 31.000 huishoudens. Almelo in cijfers  Als we die 1,2 miljoen euro bezuinigingen en de opbrengsten van 1,7 miljoen bijvoorbeeld via een verhoging van de gemeentelijke belastingen voor autobezitters zouden moeten realiseren, is dat dus 93,50 euro per jaar per huishouden. 2,9 miljoen delen door 31.000 gezinnen. Hierdoor kun je dan wel gratis parkeren door heel Almelo.

Hoe kunnen we de kosten per huishouden dan naar beneden brengen?

.  Bij gratis parkeren zijn er geen parkeermeters meer nodig. Dit geld dus ook voor de kaartautomaten bij de parkeergarages.

.  Handhaving kan voor een groot gedeelte worden teruggeschroefd waardoor ook deze kosten kunnen worden geschrapt.

.  Omdat er zelfregulering plaatsvind kan beheer een stuk worden verminderd.

.  De parkeergarages van met name de Hagenborgh kunnen efficiënter worden ingezet. Parkeergarage 1 vol? Dan pas 2 open en vervolgens 3. Met name zijn deze ’s morgens en door de week vaak minimaal bezet. Maar ook andere garages kunnen in hun openingstijden worden beperkt.

Door deze maatregelen kan 1,2 miljoen worden bespaard. Blijft er nog 54,80 per huishouden over.

Is het dan niet reëler om ook de ondernemers in de binnenstad mee te laten betalen voor het parkeren? Zij zijn immers degenen die een direct financieel belang hebben bij gratis parkeren. Als we even om ons heen kijken, hoe een stad als Hoogezand-Sappemeer het doet bijvoorbeeld, daar betalen de ondernemers wel degelijk mee. Volgens onze gegevens zijn de bezoekersaantallen fors toegenomen en waarschijnlijk dus ook hun omzet.

Uiteindelijk zou het bedrag dan op ongeveer 35 euro per jaar per huishouden neer komen waardoor we het hele jaar gratis kunnen parkeren.

De PVA is van mening dat, als u goed naar de kosten voor parkeren kijkt, dit lager is dan de kosten die men nu betaald. Laat staan de kosten die u in de toekomst zou moeten gaan betalen als dit college haar plannen doorzet.

Als we dan gaan uitrekenen hoeveel je nu kwijt bent aan parkeergeld als je gaat winkelen in Almelo dan is dit toch wel de moeite waard om te onderzoeken hoe we een heel jaar lang gratis kunnen parkeren!!

 

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply