Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO-onderzoek: Veel misverstanden over medicijnen en vergoedingen
Categories: Sociaal

 

anbo

 

Beste redactie,

Bijgaand vindt u ons persbericht en een videoquote over ons onderzoek over zorgverzekeringen. Wij hopen dat u tot publicatie overgaat.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Vriendelijke groet,

Manon Huisman
06-2348 1568

 

Uit ANBO-onderzoek onder 6500 senioren blijkt dat er nog erg veel misvattingen zijn over zorgverzekeringen. Het overgrote deel denkt dat de vergoedingen van hun  (aanvullende) zorgverzekering ieder jaar hetzelfde blijven. Ook denkt maar liefst 70 procent dat bij een ongewijzigde verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar zij bij dezelfde artsen en zorgaanbieders terecht kunnen als het jaar daarvoor. Nog eens 40 procent denkt dat bij een ongewijzigde situatie men dezelfde medicijnen vergoed krijgt en dat ook het vergoede bedrag hetzelfde blijft.

Spelregels veranderen elk jaar

“Dat is heel zorgwekkend”, stelt directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO, Liane den Haan. “Zeker omdat uit het onderzoek ook blijkt dat bijna 60 procent niet van tevoren kijkt of een behandeling vergoed wordt. Senioren moeten zich bewuster worden van het feit dat zorgverzekeraars elk jaar de spelregels voor deze zaken veranderen. Wie deze zaken niet checkt, kan voor heel onaangename verrassingen komen te staan, zoals bijbetalen voor medicijnen of (fysio)behandelingen.” Bovendien meent ruim 45% van de ondervraagden een restitutiepolis met volledige vergoeding te hebben. In werkelijkheid ligt dat getal veel lager.

Honkvast valkuil senioren

Senioren zijn honkvast als het om hun om zorgverzekering gaat. Bijna 60 procent is nog nooit van zorgverzekeraar veranderd. En maar liefst 70 procent is langer dan vijf jaar bij dezelfde zorgverzekeraar klant. Den Haan: “Dat is tevens een valkuil. Men denkt dat men goed zit, maar men vergeet dat elk jaar de polis en de voorwaarden veranderen. Vorig jaar moesten verzekeraars nog  75 procent vergoeden, ongeacht de polis. Inmiddels bieden verzekeraars ook polissen aan waarbij dat niet hoeft en zij beduidend minder vergoeden, bijvoorbeeld maar 50% van de kosten. Wij zijn bang dat mensen dit onderschatten en ineens met hoge ziekenhuisrekeningen komen te zitten.”

Beter communiceren

ANBO vindt dat zorgverzekeraars  de veranderingen beter moeten communiceren. Op het moment dat ze de premie bekend maken zouden ze ook de verschillen met vorig jaar overzichtelijk op een rij voor de klant moeten zetten. Op die manier kunnen mensen een weloverwogen keuze maken. Wie er niet uitkomt, kan 24 uur per dag, 7 dagen per week de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn bellen. Daar kan men vrijblijvend vragen over de zorgverzekeringen stellen.

Over dit onderzoek
Dit onderzoek is afgenomen onder leden en niet-leden. Tachtig procent van de respondenten is ANBO-lid. Het onderzoek heeft gelopen van 6 tot 22 november. In totaal deden 6506 respondenten mee van wie 60 procent man en 40 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 66 en 70 jaar.
Fout! Bestandsnaam niet opgegeven.

Bij dit persbericht is een videoquote gevoegd. Wilt u meer weten over onze studio en de mogelijkheden, kijk dan op: http://www.anbo.nl/de-vereniging/voor-de-pers

Alle-gegevens.pdf

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply