Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hoe hoog moet een (Almelose) brandblusser hangen?

 

brand

 

Wat zijn de wettelijke eisen voor het ophangen van een brandblusser m.b.t. de hoogte in bedrijfsruimtes en publieke gebouwen?

We hebben het tijdens het politieke beraad op 8 december gevraagd tijdens de discussie over brandveilig leven. In een onlangs gehouden bijeenkomst van de raad van brandweer commandanten werd veel aandacht besteed aan de arbeidsomstandigheden en vakbekwaamheid van alle brandweercollega’s. Op bovenstaande vraag kon men tijdens dit politiek beraad geen antwoord geven dus vragen wij ons echt af hoe het is gesteld met die vakbekwaamheid.

De PVA stelde de vragen tijdens dit politieke beraad naar aanleiding van onze constatering dat alle brandblussers in de parkeergarage van het stadhuis op de grond staan. En volgens de PVA mag dat niet. Een reactie bleef dan ook uit!!

In Nederland moeten de brandblussers (schuimblussers, poederblussers, en koolzuursneeuw blussers) in bedrijven en openbare gebouwen (scholen, ziekenhuizen, bibliotheken, gemeentehuizen, etc…) op max. 1 meter hoogte te hangen gerekend vanaf de bovenkant van de rode romp tot de grond. Dit is vastgelegd in de nieuwe Nen norm 4001 die geldt voor een blusmiddel vanaf 5 kg en/of 6 Ltr.
Let op: Dus niet, zoals weleens beweerd word vanaf de onderkant van de blusser tot aan de grond. De reden hiervoor is eenvoudig. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn wanneer een klein persoon het gewicht van de blusser verkeerd inschat en deze van een dergelijke hoogte uit de bevestigingsbeugel probeert te nemen.

Veel ondernemers klagen over het strenge optreden van de brandweer en brandvoorschriften. Er is kritiek op optreden brandweer en verschillende regels per gemeente. Dit blijkt uit een onderzoek van Forum, het opinieblad van VNO-NCW. Eenderde vindt de voorschriften te streng. Ook vinden ondernemers dat het optreden van de brandweer, dat de voorschriften controleert, de laatste jaren is veranderd.

Dit zou komen omdat de brandweerkorpsen sinds de rampen in Enschede (2000) en Volendam (2001) onder grote politieke druk is komen te staan. Dit zou ten koste gaan van de redelijkheid van de brandweer en de uitvoerbaarheid van de brandvoorschriften. Ook hebben ondernemers kritiek op de verschillende voorschriften per gemeente. Dit komt omdat in de voorschriften verschillende regelingen zijn opgenomen.

Bekend is de jarenlange strijd om een horecavergunning vanwege een door de gemeente Almelo eenzijdig gewijzigd bestemmingsplan. Onlangs is er opnieuw een conflict ontstaan over door de gemeente Almelo extra opgelegde brandveiligheidseisen voor onderneemster Henny ter Avest van kinderspelparadijs Dolle Pret annex feestzaal Aylin op de bovenverdieping. Het pand op bedrijvenpark Noordbroek, dat met medewerking van de gemeente werd gebouwd als kartcentrum, had destijds op de bovenverdieping een horecafunctie maar volgens de gemeente voldoet dat niet meer aan de huidige brandveiligheidseisen.

In 2014 werd het pand al gedeeltelijk brandveilig aangepast in afwachting van een mogelijk vertrek van Dolle Pret maar dat vindt de gemeente nu achterhaald. Eind 2014 werd door Ter Avest een plan van aanpak ingediend voor verdere aanpassingen maar zonder tijdspad en dat vindt de gemeente te onduidelijk. Door de aankondiging van twee dwangsommen die kunnen oplopen tot 5.000 euro en 10.000 euro en het noemen van een einddatum van 14 maart 2016, zet de gemeente extra druk op de ketel. Het gaat o.a. over het vervangen van draadglas door brandwerend glas in de wand tussen het spelparadijs en de feestzaal en het verplicht installeren van een geautomatiseerde brandmeldings- en ontruimingsinstallatie.

Ter Avest nam al twee jaar geleden een gespecialiseerd bureau voor brandveiligheid in de arm dat overlegde met de gemeente. De bezwaren richten zich vooral op het installeren van de peperdure brandmeldings- en ontruimingsinstallatie. Een installatie die volgens Dolle Pret nog nergens in grotere Almelose horecabedrijven is geïnstalleerd. Ter Avest hikt tegen de twee euroton kostende investering aan in een pand dat door haar gehuurd wordt en wijst op het goed functionerende omroepsysteem waarmee gasten bij calamiteiten geïnformeerd kunnen worden, maar dat voldoet volgens de brandweer niet aan de nu gestelde eisen.

 

De vraag bij deze is nu: meten wij hier in het Almelose duidelijk met twee maten?? 

 

Hoe hoog moet een brandblusser hangen

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply