Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schrappen huishoudelijke hulp ook in Almelo een probleem

 

help

 

Ben je hulpbehoevende, dan kan het veel uitmaken in welke gemeente je woont. Volgens een onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur zijn er tientallen plaatsen die schoonmaken vanaf 1 januari niet meer als een gemeentetaak zien, terwijl er ook gemeenten zijn die juist niets willen veranderen aan de hulp die deze hulpbehoevende mensen altijd kregen.

Voor een hulpbehoevend echtpaar uit Almelo stopte de hulp op 1 januari en de gemeente deelde dat dan ook plompverloren mee. Terwijl het schrappen van de huishoudelijke hulp in strijd zou zijn met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Volgens die wet moet een gemeente namelijk eerst gedegen onderzoek doen naar de situatie van de cliënt en is een fatsoenlijke motivering vereist voor het intrekken van de hulp.

Verreweg de meeste plaatsen kiezen een middenweg voor de huishoudelijke hulp. Een schoon en leefbaar huis is voor de meeste gemeenten het criterium. Aan ‘de keukentafel’ bespreekt een ambtenaar de situatie en wat familie, vrienden en buren kunnen doen.

Na dit gesprek besloot men de lichte huishoudelijke hulp per 1 januari helemaal te schrappen voor dit echtpaar. Zij moeten dat voortaan maar zelf regelen en betalen. De Almelose gemeente heeft 72300 inwoners, waaruit je mag concluderen dat er meer gedupeerden zijn dan dit echtpaar.

Doelstelling van de gemeente is bezuinigen. Is dat niet tegenstrijdig met de doelstelling van de Wmo ? Als de doelstelling van de gesprekken bezuinigen is dan vrezen we het ergste voor de mensen die de zorg nodig hebben maar niet zo mondig zijn omdat goed te verwoorden.

Net zoals dit echtpaar hebben veel mensen elke maand echt moeite om niet in het rood te komen vandaar dat ze nu bij familie of kennissen moeten gaan aankloppen. Maar als je dan geen hulp meer hebt ontvangen, dan zou je denken dat je hier natuurlijk ook geen eigen bijdrage voor moet betalen. Aan een simpel verzoek om een en ander aan te kunnen tonen met bewijsstukken waaruit dat zou blijken, is na diverse malen bellen en diverse rekeningen en aanmaningen besloten de PVA maar eens te bellen.

Na een woordenwisseling met een uiterst vriendelijke toezichthoudende Wmo ambtenaar werd het probleem op een uiterst correcte manier opgelost waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn. (Dit mag ook wel eens gezegd worden).

Heren/Dames bedenkers van al dit moois, kan er misschien bij het vaststellen van al die eigen bijdrages of recht hebben op ook eens gekeken worden naar het besteedbaar inkomen dat overblijft omdat allerlei instanties alleen maar hoeven te kijken naar het verzamelinkomen?

Misschien moeten we ons wel eens realiseren, dat de huidige zorgwetgeving de grootste fout is die ze in Den Haag ooit hebben kunnen maken. Weg ermee en een nieuwe coalitie er mee aan de gang laten gaan. Dit kan zo echt niet meer. Er komen steeds meer ondoorzichtige, niet uitvoerbare en zeer oneerlijk en onzorgvuldige regeltjes.

 

Het college van Almelo bestaat (nu) uit vier wethouders, waaronder een Sp’er. Daar hadden we toch een iets socialer beleid van verwacht.

 

Namens de PVA

Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply