Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
WORDT ER IN ALMELO FLINK GESJOEMELD MET HET INWONERAANTAL? (ingezonden)
 
22

klopt het door de gemeente Almelo opgegeven aantal inwoners ?

 

Wát, als dat wérkelijk het geval is? Hoe zou men dat in Almelo vinden? 

 

Nou, waarschijnlijk zou het niemand in Almelo iets kunnen schelen. Want, stel je voor, de gemeenteambtenaar zegt dat er 69000 mensen in Almelo wonen, maar in werkelijkheid zijn het er 72000. Hooguit zou men wellicht kritiek hebben op de ambtenarij, dan wel zou men grappen maken over die foutieve weergave.

Nee, meer dan de kwantiteit van de Almelose burgers, interesseert ons de kwaliteit van ons leven in de gemeente, toch? Gemeente betekent immers: de mensen die gemeenschappelijk wonen en leven. Gemeente betekent eveneens: wat je samen deelt. Dát is immers waarom mensen gezamenlijk gaan wonen in een gemeenschap; om een en ander samen te delen: bezigheden, werkbezigheden, werk, plezier, sociaal contact, leren, e.d.

Maar, klopt het door de gemeente Almelo opgegeven aantal inwoners van de afgelopen jaren inderdaad wel? Als we een uitspraak van een Almeloos politicus hierin betrekken, dan kon het opgegeven aantal er werkelijk wel eens meerdere duizenden naast zitten! Want, zeg eens eerlijk, wie wonen er nog meer in ons Almelo? We hebben het hier immers over “leven”. Wie leven er nog meer in onze stad? Inderdaad, wij zijn zeker NIET de énige levende wezens in onze stad. En is het niet zo dat wij met onze honden, katten, paarden, parkieten, geiten, enzovoort immers inderdáád sámen leven?! Want waarom “nemen” wij mensen een dier in of naast ons huis? Omdat het lévende wezens zijn, toch? Omdat zij op ons reageren vanuit hun verhouding, hun band met ons.

 Misschien heb je het niet geweten en zodoende ook niet gedacht, maar onze politici hebben destijds besloten dat dieren géén levende wezens zijn; althans, zo hebben zij het in de wet vastgelegd. In wettelijke zin worden dieren beschouwd als zijnde voorwerpen! Dit vanwege de eenzijdige en zeer vernederende económische nadruk op dieren.   

Is het, vanuit dit gegeven, misschien begrijpelijk dat politici niet zoveel “hebben” met dieren? Komt hierin de politieke tegenstelling economie tegenover dieren[welzijn] naar voren?
En is dit wellicht ook de reden dat het DWC (dierenwelzijnscentrum), waarin, in de voorbereiding hiervan, de PVA de afgelopen jaren zó veel energie heeft gestoken, nauwelijks of geheel geen aandacht krijgt in de gemeentelijke politiek?

Er zijn in Almelo ongetwijfeld enkele tienduizenden inwoners, die een huisdier hebben. De meesten van hen zorgen niet alleen goed voor hun huisdier[en], maar hebben er ook een heel fijne band mee. Denk maar eens aan een zogenoemde duivenmelker, of aan honden- en katten “eigenaren”. In welke mate leven deze echte dierenvrienden mee, waar het gaat om huisdieren die “in de problemen zitten”? Afgedankt of zelfs op straat gezet; ziek, [maar er is geen geld voor de dierenarts]; thuis een allerliefste hond, maar op straat onhandelbaar [dus onjuist opgevoed]. 

En de mensen die niets met dieren “hebben”? Wat vinden déze mensen van de huidige toestroom van asielzoekers? Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk leven? Ja, natuurlijk, ik zou het toch zeker denken! Maar onze huisdieren, zijn zij géén levende wezens? Of ervaren dieren – zij het op een andere manier – ook zeker wel een levende [vertrouwens]band? Nu, dat mag duidelijk zijn. Ook ieder huisdier heeft recht op fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden. En wanneer iemand persoonlijk niet meer in staat is om zijn huisdier dát te geven, dan dienen wij hiervoor gemeenschappelijk in de bres te springen, immers. Een DWC is gewoon een sociaal vereiste! Want Almelo heeft inderdaad duizenden inwoners meer dan de gemeenteambtenaar ons meedeelt [hoewel dat natuurlijk niet een kwestie van sjoemelen genoemd mag worden.

 

Bert Maathuis

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply