Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Autoliften vaak onvoldoende veilig

 

lift

 

Het aantal autoliften in parkeergarages neemt steeds meer toe. Waarschijnlijk zijn het er duizend of meer. De staat van deze liften is niet altijd even veilig, waardoor mogelijk sprake is van een groot potentieel gevaar voor gebruikers hiervan.

Autoliften vaak onvoldoende veilig | Liftinstituut

Reden van de PVA om over het behandelde onderwerp  vragen te stellen aan het college van B&W. De wethouder had hier geen duidelijk antwoord op.

Vandaar onze brief aan het Infopunt Veiligheid.

 

Geachte heer De Olde,

Op 11-02-2016 hebt u de volgende vraag gesteld.
Op dinsdag 9 februari had de raad het over brandveiligheid in gemeentelijke parkeergarages. De inbreng van de PVA betrof de brandveiligheid in de autolift die ambtenaren, politici en bezoekers naar de parkeergarage op de 2-de verdieping van het (nieuwe) gemeentehuis brengt. Je zult maar in je auto zitten terwijl er in de lift brand uitbreekt. De vergadering werd een paar minuten geschorst omdat de verantwoordelijke wethouder daar geen antwoord op had. Het nieuwe Almelose gemeentehuis is onlangs in gebruik genomen.

Het antwoord op uw vraag luidt als volgt.
Het Infopunt Veiligheid is niet bevoegd om in te gaan op specifieke situaties. Wij geven alleen uitleg van de bouwregelgeving. Wel kunnen wij u het volgende aangeven:
De brandveiligheid van een liftkooi, de attributen in een liftschacht en andere onderdelen van een lift wordt geregeld via de Europese richtlijn liften en het Warenwetbesluit liften. Hierin is onder andere bepaald dat een lift moet zijn voorzien van een CE markering.
In het Bouwbesluit 2012 zijn geen specifiek brandveiligheidseisen met betrekking tot liften opgenomen. Wel is in afdeling 2.10 opgenomen een liftschacht in een brandcompartiment moet liggen. Daarnaast is in de definitie van een vluchtroute aangegeven dat dit een route is die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift. Omdat het gebruik van een lift bij brand risico’s met zich meebrengt mag een route waarbij gebruik moet worden gemaakt van een lift niet worden aangemerkt als vluchtroute. In geval van een calamiteit wordt een lift veelal automatisch naar een centrale stopplaats (begane grond) gestuurd waarna de deuren openen, zodat personen vanaf de stopplaats het gebouw kunnen ontvluchten. Een en ander is echter situatieafhankelijk.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en horen graag of u tevreden bent.

Met vriendelijke groeten,

Infopunt Veiligheid
Instituut Fysieke Veiligheid
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
Bezoekadres: Kemperbergerweg 783
Telefoon: 0900 235 112 112
Fax: 026 351 50 51
E-mail: infopuntveiligheid@ifv.nl
Internet: www.infopuntveiligheid.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Autoliften vaak onvoldoende veilig”

  1. Henk schreef:

    Autoliften voor politici met overgewicht is natuurlijk grote kolder. Had nooit mogen gebeuren in Almelo. Geef die dikke politici gewoon een parkeerkaart voor zijn limousine en neem svp gewoon de personenlift!Hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen?

Leave a Reply