Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
In 2015 honderd incidenten binnen AZC Almelo

 

asiel-600x490

 

Geachte raadsleden,

Namens de burgemeester van Almelo wil ik u hierbij informeren over de achtergronden bij de registratiecijfers van incidenten bij het AZC die vandaag door de politie bekend zijn gemaakt op politie.nl. Voor de volledigheid is in de bijlage de publicatie van de politie zoals deze openbaar gemaakt is, toegevoegd.

Bijgevoegd bericht wordt later vandaag ook naar de pers gezonden en bevat een duiding van de achtergronden bij de cijfers.

De korpsleiding van de politie heeft de landelijke cijfers over politieregistraties van incidenten op AZC’s verstrekt tot op lokaal niveau. Daaruit blijkt dat er in 2015 binnen het AZC aan de Vriezenveenseweg in Almelo totaal 100 meldingen zijn geweest.

De meldingen zijn naar aard en omvang divers. Bij 30 gevallen gaat het om misdrijven, waaronder 10 zaken die vallen onder geweld, bedreiging of mishandeling. De overige gevallen betrof zaken als (fietsen)diefstal, vernieling of huisvredebreuk.

Er moest 19 keer ingegrepen worden bij ruzies en twisten. Daarbij ging het vaak om ruzies tussen personen of groepen van verschillende herkomst (Syriërs en Eritreeërs). Het oplopen van dergelijke spanningen lijkt onder meer het gevolg te zijn van onzekerheid, uitzichtloosheid en verveling. Bij overige meldingen betrof het zaken als overlastmeldingen, assistentieverlening bij personen met gezondheidsproblemen of bij overplaatsingen en gesprekken met de wijkagent.

Het aantal meldingen is vanaf september 2015 opgelopen. Tot en met augustus zaten in het AZC voornamelijk uitgeprocedeerde gezinnen, sinds september wordt de locatie gebruikt voor nieuwkomers en is de populatie gevarieerder qua samenstelling. Nadat geconstateerd is dat daarmee het aantal incidenten toenam, heeft het gemeentebestuur er bij het COA op aangedrongen aanvullende (veiligheids)maatregelen te nemen. Sindsdien lijkt er een daling te zijn in het aantal meldingen.

 

De 100 AZC-gerelateerde meldingen maken deel uit van een totaal aantal incidenten van 13.900 in de gemeente Almelo waarbij de politie werd ingezet.

Ik verwacht u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Met vriendelijke groet,

Team Bestuurszaken
Sector Bestuur en Organisatie

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply