Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Politici, gedráág je – zoals de gewone mensen doen

 

COEN1304

 

Soms heb ik het gevoel dat niet elke ambtenaar en politicus echt “feeling” heeft met onze stad. De feeling met en kennis van Almelo bij medewerkers. Niet bij elke ambtenaar of politicus hoor, ik ken een paar hele passievolle, maar bij het gros mis ik de liefde voor de stad, misschien komt het omdat meer dan de helft van de ambtenaren niet in Almelo woont, of dat ze de liefde voor Almelo nog steeds niet ervaren hebben, of dat er nog niet genoeg geluisterd is.

Al jarenlang werden projecten doorgedrukt om de eigen ego op te poetsen. De stad, haar bestuur en de uitvoerders waren voor de leek vooral bezig met grote zaken waar inwoners niet op zitten te wachten. De Transitie Noordflank in het voormalige Waterrijk die over de hoofden, boven de hoofden van de inwoners, vanuit de ivoren toren wordt bekokstoofd is een belangrijk twistpunt.… het verbeteren van ‘kleine’ idealen in onze stad lijken daardoor niet meer belangrijk. Fijn werken, wonen, uitgaan, goede zorg voor mens en dier (voor elkaar), sporten, studeren, genieten van de natuur, samen met elkaar dingen doen.

Volgens mij zou de politiek en de gemeente er goed aan doen meer passie te tonen voor het kleine in de stad. Dat heeft misschien niet de eerste prioriteit maar het zijn zaken die er echt toe doen. Ik noem maar wat: leegstaande panden die bijvoorbeeld na een kleine verbouwing in kleinere units kunnen worden opgedeeld geschikt maken voor (beginnende) ZZP’ers, of burgerinitiatieven serieus nemen en echt ondersteunen en niet meteen ambtelijk met een heleboel ‘maren’ … Maar nu ( zeker in de tijd van burgerparticipatie) is het echt tijd om los te laten. En inwoners zelf mede aan het roer te laten staan. Via hun gepassioneerde vertegenwoordigers natuurlijk. Zo zit democratie in elkaar. En zouden we daarbij ook ‘het gevoel van de stad’ weer terug kunnen brengen zodat we de politieke besluitvorming kunnen verbinden met wat de echte wereld ook graag wil? Gewone burgers komen graag voor hun ideeën of belangen op en zijn bereid te onderhandelen, maar vormen van dwang of machtsuitoefening roepen een allergische reactie op.

Zelfs de media vertegenwoordigd vaak niet wat er echt leeft in Almelo en dat is jammer.

Dat kan men voorkomen door de inwoners van Almelo meer te laten participeren bij besluitvorming van de raad van Almelo, zodat er weer hartstocht, blijdschap of (en daar is niets mis mee) echte boosheid doorklinkt. Want ik zie veel bewoners die trots zijn op hun stad, hun wijk, hun park.

Het morele debat in de politiek wordt nu vaak verzwakt omdat er meer dan gebruikelijk wetenschappelijk of cijfermatig naar problematiek wordt gekeken of omdat er deskundigen worden opgevoerd die dan zogenaamd de waarheid in pacht hebben, maar zijn ingehuurd uit andere steden voor het preken voor eigen parochie. Dat er gedacht wordt: wij kunnen het zelf niet, laten we maar iemand van buiten vragen om ons te helpen, die komt vast overtuigender over.”
De overheid moet af van die onzekere houding dat ze het niet zelf kan. Want dat is pertinent niet waar. Dus gewoon de hulp van buitenaf drastisch inperken. Iedereen zal zien dat er dan geen hele erge dingen gebeuren. Integendeel, bij de overheid zullen ze aan den lijve ondervinden dat er dan mensen van de interne organisatie opstaan en het heft in handen nemen. Juist omdat hen nu eindelijk de kans wordt geboden zichzelf te profileren.”

Raad van Almelo, betrek vaker de kiezers bij het democratisch proces. Aan het begin hiervan, en niet als alles al in kannen en kruiken is.
Voor zo een aanpak, daar sta ik voor. Daarmee ook het besluit om me meer te roeren samen met Almelose inwoners in het politiek proces. Want er moet ruimte komen voor hartstocht, de kleine en af en toe wat grotere idealen en niet in de laatste plaats, voor de mens in plaats van de cijfers, in onze mooie stad.

 

Politici, gedráág je – zoals de gewone mensen doen!!

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply