Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Voedselbank in Almelo

 

v6

 

Onlangs is onze partij (PVA) ter ore gekomen dat het niet zo goed gaat met het uitdelen van voedselpakketten aan mensen in Almelo die in armoede moeten leven.

Voor de mensen onder ons die de oorlog hebben meegemaakt, je hoeft geen bonnen in te leveren, wel moet je kunnen aantonen dat je hulpbehoevend bent en het niet meer zelfstandig mogelijk is om voor jou en je gezin het nodige voedsel te kunnen kopen.

Mensen in Almelo kunnen daarvoor in aanmerking komen onder de volgende voorwaarden: Iemand moet een besteedbaar inkomen, na aftrek vaste lasten, ongeveer 180 euro in de maand overhouden (toelating 110 en per persoon 70 euro). Heb je een gezin met 1 kind dan wordt het criterium gehanteerd van 320 euro (110+70+70+70). Mensen van de schuldsanering moeten hun papieren daarvan meenemen, val je niet onder de schuldsanering dan volstaat je financiële huishouding van de afgelopen 3 maanden. Informatie over de cliënten wordt niet door de voedselbank bewaard en gaat met de mensen weer mee naar huis.

Eens in het half jaar wordt er gecontroleerd of je nog aan de criteria voldoet. Daar mag maximaal 3 jaar gebruik van maken. Echter wordt er wel gekeken naar de snelheid waarin schuldhulpverlening je helpt zodat de periode van de voedselbank kan worden opgerekt.

Elke 1e en 3e vrijdag van de maand is er een intake gesprek en kunnen mensen die denken in aanmerking te (willen) komen zich voor de voedselbank  aanmelden.

 

Op 27 januari is Lokaal Almelo Samen (LAS) en PVA (Partij Vrij Almelo) met in totaal 6 personen op werkbezoek geweest bij de voedselbank.

Samen hebben we een heel goed gesprek gehad met 2 medewerkers van de voedselbank. Alles kon worden gevraagd en dat hebben we dan ook nadrukkelijk gedaan. Niet op al onze vragen wisten deze medewerkers een antwoord te geven,  maar op veel van onze vragen wel.

Vooral de voorraad en de uitgave van goederen verbaasde zowel ons als ook cliënten van de voedselbank zodat we een keer ter plekke wilden gaan kijken.

Misverstanden die we hier uit de wereld willen helpen: De voorraad is voor maximaal 2 maanden. Dit betekend dus dat uitgifte van goederen nog 2 maanden gegarandeerd kan worden, zou er morgen niets meer aangeleverd kunnen worden. Moet deze voorraad zo groot zijn? Daarover kun je van mening verschillen maar continuïteit is zo wel gewaarborgd!

De voedselbank leeft ALLEEN van giften. Dat betekend dat vanuit de overheid helemaal niets rechtstreeks voor de voedselbank wordt betaald!

Beter Wonen en St. Joseph zorgen voor de huisvesting en de grond van de moestuin, die beiden door vrijwilligers worden onderhouden. NIEMAND bij de voedselbank Almelo wordt betaald. Ze werken dus alleen met vrijwilligers.

Toch blijven er kosten die de voedselbank moet maken om open te blijven. Denk aan licht, warmte en stroom etc. (€ 40.000, =) worden door donaties bij elkaar gebracht. Men probeert hierin een buffer op de bank te hebben van 2 jaar. Er wordt echter aangegeven dat dit altijd een streven zal blijven omdat dit bijna niet haalbaar is.

In Almelo maken op dit moment 220 gezinnen gebruik van de voedselbank. Waaronder 25 moslimgezinnen. Dit komt neer op 600 personen waarvan er 360! onder de 18 jaar zijn……… Ook komt naar voren dat steeds meer ZZPérs gebruik moeten maken van de diensten van de voedselbank.

De aantallen zouden echter nog veel hoger uit kunnen vallen als, met name de oudere inwoners, niet zo veel schaamte voelen om naar de voedselbank te komen.

Er wordt als criterium aangehouden voor uitgifte, gezinnen gaan voor, artikelen worden pas weggegooid als het echt over uiterste gebruiksdatum is en er wordt niets uitgegeven dat ze zelf ook niet meer zouden willen eten. Net als in een supermarkt geld FIFO (First in, First out). Kortste houdbaarheidsdatum wordt dus als eerste uitgegeven.

De voedselbank zoek natuurlijk naar verschillende wegen om een zo goed en gezond mogelijk pakket samen te stellen met de goederen die ze aangeboden krijgen.

Er is een diëtiste die samen met de mensen van de voedselbank kijkt naar de voedzaamheid van de artikelen en zo wordt geprobeerd de mensen 2 voedzame maaltijden per week aan te bieden.

Daarnaast heeft de voedselbank de beschikking over een moestuin en sinds kort wordt er samen gewerkt met AOC Oost om groenten te kweken op uitwerpselen van vissen (project Aquaponnics).

 

Al met al zijn wij van mening dat de voedselbank doet wat in hun macht ligt en probeert om zo veel mogelijk mensen te voorzien van een goede voedzame maaltijd. Dat lukt niet altijd, maar ze doen hun best.

PVA en LAS, kwamen samen met de mensen van de voedselbank, tot de conclusie dat het jammer is dat de voedselbank er is. HET MOET NAMELIJK NIET NODIG ZIJN!

Als ik voor mijzelf spreek, een leerzame, interessante middag. De moeite waard om je tijd in te steken.

 

Aan de mensen van de voedselbank, dank voor de openhartige antwoorden en de rondleiding. Hopelijk hebben we er aan beide kanten veel aan gehad.

 

Emiel Nijmeijer,

Raadsvolger PVA

 

v1

 

v

 

v2

 

v9

Foto’s: Emiel Nijmeijer

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Voedselbank in Almelo”

 1. bert [maathuis] schreef:

  Het feit dat voedselbanken nodig zijn, bewijst dat onze samenleving ernstig tekort schiet in evenwichtige verdeling van Werk & Inkomen. Toch?
  (In Zweden heeft men inmiddels de 6-urige werkdag ingevoerd; dat lijkt een klein stapje in de goede richting.)

  Kijken we vervolgens naar de kwaliteit van het voedselaanbod in de diverse winkels, dan wordt het nog veel schrikbarender. Ja, ik was hiervan wel enigszins op de hoogte, maar de realiteit is tegenwoordig vaak nog weer [veel] ernstiger dan vermoed.
  In een waarschuwend artikel staat:

  “Er is weinig tijd om onze volksvertegenwoordigers juist te informeren”.

  En:
  ” We moeten nu actie ondrenemen. Ik wil je aanmoedigen om dit artikel te delen met vrienden en familie. Als we de handen ineen slaan kunnen we ons doel bereiken en een eind maken aan deze absurditeiten.”

  Wie zijn gezondheid belangrijk genoeg vindt, kan hier het artikel lezen:
  Engels: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/01/17/growing-doubt-gmo-issues.aspx
  Nederlands:
  http://www.earth-matters.nl/5/12259/gezondheid/groeiende-twijfel-wetenschappers-en-gmoenrsquos

Leave a Reply