Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Zonneparken op braakliggende gronden populair en haalbaar

zon1

 

Ontwikkelaars van zonneparken worden overspoeld met vragen over zonneparken door Nederlandse gemeenten. Tientallen gemeenten willen lege bouwgrond gebruiken om er zonneparken op te zetten. Als de plannen van alle gemeenten uitgevoerd zouden worden, wordt het aandeel zonnestroom in Nederland in één klap verdubbeld.

Dit blijkt uit een inventarisatie bij de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland, zoals dat is uitgevoerd door het Algemeen Dagblad. Veelal is voor de realisatie van een zonnepark SDE+ subsidie nodig. Deze kan volgend jaar weer worden aangevraagd.

Veel gemeenten kochten voor de crisis landbouw grond. Door de stagnatie in de utiliteits- en woningbouw bleef die grond onbebouwd. Gemeenten bleven door de crisis met deze onbebouwde grond zitten die ze ook nu na de crisis niet meer kwijt kunnen. Meer dan 40 gemeenten hebben plannen om op dit soort grondstukken zonneparken te gaan plaatsen.

‘Plaats zonnepanelen op braakliggende grond …

Al jarenlang is het Almelose college bezig een goede invulling te vinden voor de braakliggende gronden op de Noordflank in het voormalige waterrijk. In februari 2014 heeft de raad besloten het college op te dragen de perspectieven voor een dorpslandgoed of een andere duurzame ontwikkeling tegemoet te zien. Naar aanleiding van dit besluit zijn de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een dorpslandgoed, een agrarische ontwikkeling en het opwekken van duurzame energie in beeld gebracht.

Het college heeft kennis genomen van verschillende varianten. Ook de variant die de de PVA naar voren bracht om duurzame energie op te wekken door middel van een groot zonnepark. Als de grond wordt verhuurd aan ontwikkelaars van zonneparken, kan de gemeente zonder eigen investering alsnog geld verdienen met de grond meent de PVA. De Partij denkt bijvoorbeeld aan een project van 20 hectare waarmee 2.000 huishoudens van stroom kan worden voorzien.

Blijkbaar is er voor de verantwoordelijke wethouder Irene ten Seldam meer belangstelling voor een andere invulling zoals een dorpslandgoed of een agrarische bestemming. Of is dit onwetendheid van haar?

De wethouders die het echter het moeilijkst gaan krijgen, zijn de wethouders met milieu/natuur/duurzaamheid/energie in hun portefeuille. Zij zitten namelijk de in de periode dat er echt meters gemaakt moeten worden. Reken maar uit: ze ‘regeren’ van 2014 tot en met 2018 en hebben vier jaar de tijd om echt in de richting van de 14% duurzame energie te komen, wat als doelstelling geldt voor 2020. In 2013 was het aandeel duurzame energie, net als in 2012, slechts 4,5%.

Om enigszins in de richting van 14% in 2020 te komen, moeten de huidige wethouders aan het eind van deze termijn op minimaal 12,5% duurzame energie uitkomen. Oftewel: 8% erbij in nog geen vier jaar tijd. Dit gaat bijna om een verdriedubbeling van het huidige aandeel. Ga er maar aan staan, zeker wanneer je weet dat de overheid zelf slechts 2% in drie jaar tijd denkt te realiseren (van 14% in 2020 naar 16% in 2023). De wethouders die nu de scepter zwaaien, hebben in tegenstelling tot hun collega-wethouders op het gebied van gebiedsontwikkeling en vastgoed geen enkel excuus. En al helemaal niet wanneer zij in de vorige periode ook al wethouder waren met dezelfde portefeuille. Zij moeten het nu gaan doen, want reken maar dat hun opvolgers hen de schuld geven wanneer de 14% in 2020 niet wordt behaald.

Een groot deel van de huidige wethouders kan gewoon slagen. De vraag is echter of ze dat ook doen. De middelen zijn voorhanden, maar de crux zit in het overtuigen van collega-wethouders, het ambtelijk apparaat en de Raadsleden. Zelfs met een beperkt budget kan het gros van de Nederlandse gemeenten tijdig invulling geven aan de klimaatdoelstellingen. Maak gebruik van de Energiesubsidie SDE die wel heel aantrekkelijk is in 2016.

Kortom: de wethouder milieu/natuur/duurzaamheid/energie heeft geen excuus, maar kan wel het verschil maken. Wanneer hij of zij erin slaagt, is de wethouder van nu de koning van morgen.

 

zon

Binnenkort zonnepark in Wierden?

TCTubantia 20-02-2016

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Zonneparken op braakliggende gronden populair en haalbaar”

  1. Henk schreef:

    Probleem is dat lokale overheden ook aandeelhouder zijn van energiemaatschappijen, dus uiteindelijk meer aan hun eigen dividend en begroting denken dan aan de portemonnee van de eigen burgers.

Leave a Reply