Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Zorg op maat komt steeds meer onder druk te staan

 

?????????????????????????????????????????????????????????

 

Ik vraag me af of het huidige verzorgingshuis wel zorg op maat levert of kan blijven leveren. Wat mij helder maakt is, dat ‘zorg op maat’ binnen de huidige ouderenzorg steeds meer is en wordt: bieden wat mogelijk is, gegeven je budget en niet te allen tijde datgene wat een cliënt nodig heeft. Niet aan alle wensen van de cliënt kan worden tegemoetgekomen. Zeker in de toekomst wordt dit voor het verzorgingshuis een uitdaging, want er komen steeds minder mogelijkheden om de zorg aan te passen aan de middelen.

Nogal veel bewoners van het huidige verzorgingshuis hebben psychische en emotionele problemen, bijvoorbeeld depressies. Het personeel lijkt dit vaak te duiden als psychogeriatrische problematiek. De kennis en kunde van sommige medewerkers in verzorgingshuizen is nog onvoldoende afgestemd op deze problematiek en onvoldoende hoe men met deze mensen om moet gaan.

De Landelijke Organisatie voor Bewoners van Bejaardenoorden klaagt dat het leefklimaat in het huidige verzorgingshuis achteruit gaat onder andere door de steeds grotere concentratie psychogeriatrische bewoners en het aantal fors zorgbehoevende mensen. Ook het personeel van verzorgingshuizen geeft dit vaak aan. De vooruitzichten voor het leefklimaat van het verzorgingshuis zijn niet rooskleurig.

Overplaatsen naar een verpleeghuis wordt steeds moeilijker zodat alleen een steeds zwaardere bewonersgroep binnen komt stromen. De huidige vitale bewoners lijken dus dit pleit te verliezen.

Zorg op maat komt steeds meer onder druk te staan.

Harry de Olde

 

Noot:

Na alle extra inspanningen van de afgelopen jaren in de verpleeghuizen, debatten in de Kamer en toezeggingen van politici zijn er nog altijd veel hulpbehoevende ouderen die voor zich uitstaren in een natte luier en voor wie er onvoldoende tijd is om te helpen bij het eten en drinken.

Zorg voor ouderen in verpleeghuizen verbeteren

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply