Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO wil strengere eisen voor zorgtoezicht
Categories: Sociaal

 

anbo

 

Geachte redactie,

Morgen spreekt minister Schippers in het AO governance in de zorg over goed bestuur en goed toezicht in de zorg. ANBO wil strenge eisen voor zorgtoezicht. In de bijlage onze brief aan de Tweede Kamer.

Wij zijn beschikbaar voor aanvullend commentaar.

Met vriendelijke groet,

Renée de Vries
Coördinator Woordvoering
T +31 (0)348 46 66 44 | M +31 (0)6 4627 0618 | r.devries@anbo.nl | twitter.com/ANBOpers

ANBO | Postbus 2012, 3440 DA Woerden | Houttuinlaan 3, 3447 GM Woerden | T +31 (0)348 46 66 66 | www.anbo.nl

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

16 maart 2016

ANBO wil strengere eisen voor zorgtoezicht

ANBO wil scholingeisen en onafhankelijke toetsing

Minister Schippers moet veel duidelijkere eisen stellen aan toezichthouders in de zorg. Dat zegt ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, aan de vooravond van het debat over governance in de zorg, dat morgen in de Tweede Kamer gevoerd wordt. Onder het motto ‘goede zorg vraagt goed bestuur’ doet minister Schippers enkele verbetervoorstellen om de kwaliteit van bestuur en toezicht in de zorg te verbeteren, maar ze gaat niet ver genoeg. “ANBO wil scholingseisen en een onafhankelijke kwaliteitstoets voor toezichthouders, zoals gebruikelijk in de pensioenwereld. Het gaat hier om publiek geld en grote publieke belangen. Goede zorg vraagt inderdaad goed bestuur, met strenge eisen voor een onafhankelijke wervings- en selectieprocedure”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

 

Minister Schippers is voornemens de eisen aan toezichthouders in de zorg te verscherpen, zo schreef ze eerder deze week aan de Kamer, en doet daarmee al een aantal stappen in de goede richting. Zo stelt de minister voor om de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg (NVTZ) een nieuwe, zorgbrede governancecode te laten opstellen, met accreditatie voor toezichthouders. Ook wil ze een publiek register van bestuurders en spreekt ze over ‘vakontwikkeling’. Echter, het is helemaal niet duidelijk wat de eisen van accreditatie zijn en of de oude werkwijze van coöptatie – het systeem waarbij leden van een vergadering of raad zelf nieuwe leden kiezen of aanwijzen – nu tot het verleden behoort. Ook er wordt niet gesproken over een scholingsverplichting, zoals bij de pensioenfondsen wel het geval is. Tenslotte wordt de rol van de overheid niet uitgewerkt. Den Haan: “Als je pensioenfondsbestuurder wilt worden dan moet je eerst scholing volgen, wordt je vervolgens getoetst én moet je naar De Nederlandse Bank voor goedkeuring. De minister rept niet van onafhankelijke externe toetsing voor toezichthouders of van een overheid die kaders schept voor kwaliteit van zorg en toezicht. Haar voorstellen zijn soft en houden de schijn van zelfregulering. De brief van de minister is te vrijblijvend en ANBO bepleit verdergaande voorstellen.”

 

Lees de brief die ANBO naar de Tweede Kamer stuurde (bijlage). Op 17 maart discussiëren Tweede Kamer-leden over de eisen die aan bestuurders en toezichthouders in de zorg gesteld mogen en moeten worden.

 

Lees ook de brief van minister Schippers: file:///H:/downloads/kamerbrief-met-voortgangsrapportage-goed-bestuur-in-de-zorg.pdf

 

U-2016-362-PA-AO-Gov…nance-in-de-zorg.pdf
107kBs

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Renée de Vries
Woordvoerder Liane den Haan
0646270618
Twitter

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “ANBO wil strengere eisen voor zorgtoezicht”

  1. John schreef:

    Prima dat Mw. Den Haan van de ANBO zich zorgen maakt over een strenger toezicht op de zorg.
    De ANBO heeft per slot van rekening inmiddels ervaring in het toezicht op haar bestuurder in de eigen organisatie. Meer dan 60.000 leden hebben de ANBO de rug toegekeerd, terwijl alle lokale afdelingen door Mw. Den Haan zijn opgeheven. Ook de spaarcenten van deze afdelingen zijn weggehaald. De lokale leden worden in de kou gezet. En dan maar roepen dat er ergens anders beter kan…. Hoezo geloofwaardig?

Leave a Reply