Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Lange weg te gaan voor Langer Zelfstandig Wonen
Categories: Sociaal

 

anbo

 

 

Geachte redactie,

Hierbij treft u een persreactie van ANBO naar aanleiding van het eindrapport van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen. Op dit moment wordt het eindrapport aangeboden aan minister Blok en staatssecretaris van Rijn.

Mocht u nadere vragen hebben naar aanleiding van ons bericht, of graag een quote opnemen van Liane den Haan, kunt u contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter / Woordvoerder Zorg & Wonen
ANBO

 

24 maart 2016

Lange weg te gaan voor Langer Zelfstandig Wonen

Reactie ANBO op rapport Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen

Er zijn meer veranderingen nodig bij gemeenten, zorginstellingen, corporaties en burgers om langer zelfstandig wonen op niveau te krijgen. “Uit het rapport van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen dat vandaag is gepubliceerd blijkt dat het veranderproces is begonnen, maar er nog een lange weg te gaan is,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Senioren willen graag zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woonomgeving blijven leven, maar om dat te laten slagen is er op veel niveau’s beleid en samenwerking nodig. Vooral die samenwerking en coördinatie tussen organisaties is nog niet overal voldoende ontwikkeld.”

Geschikt woningaanbod of aanpassingen

Om het beleid van langer zelfstandig wonen te laten slagen is het cruciaal dat senioren in een geschikte woning terecht kunnen. Den Haan: “Dat betekent dat er voldoende levensloopbestendige woningen beschikbaar moeten komen in een tijd dat er juist toenemende woningtekorten zijn. Gemeenten, corporaties en particuliere investeerders moeten het aanbod seniorenwoningen beter gaan organiseren.” Waar een verhuizing geen optie is, kan een bestaande woning geschikt worden gemaakt door aanpassingen. “Maar financiering van woningaanpassingen is nog een knelpunt. ANBO is verheugd met de Blijverslening van Svn, maar wijst er op dat met name voor senioren met een laag inkomen er nog geen geschikte financieringsmogelijkheden zijn. Ook mogelijkheden binnen de Wmo worden nog te weinig benut.”

Overzicht op woningmarkt en knellende regelgeving

Den Haan: “ANBO deelt de conclusie van het Aanjaagteam dat de rijksoverheid een belangrijkere rol moet spelen rond overzicht op de woning- en zorgmarkt. Vooral op het snijvlak van wonen en zorg is grote behoefte aan goed inzicht in vraag en aanbod, zodat beleid op basis van cijfers kan worden ingezet.” Het Aanjaagteam stelt voor dat het Rijk onderzoek doet over de woningmarkt en woon/zorgbehoefte. “Een goede aanbeveling. Ook wijst het team terecht op de soms knellende wet- en regelgeving voor gemeenten en initiatiefnemers: dat remt innovaties die juist broodnodig zijn om de grote behoefte aan geschikte seniorenwoningen het hoofd te bieden.”

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply