Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
PVA bij het Armoedepact

 

12a

 

Over de armoede in Nederland is al decennia lang veel geschreven en gediscussieerd. Zonder overigens tot veel verandering geleid te hebben. Op 16 december 2015 verscheen er een nieuw rapport, met veel cijfers over de actuele stand van zaken: “Armoede en sociale uitsluiting 2015”. Afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verschillende organisaties proberen met elkaar de armoede in ons land te verminderen. Zo is er in Almelo het Armoedepact die alle organisaties die zich bezig houden met het bestrijden van armoede met elkaar probeert te verbinden. Al deze Almelose organisaties gaan aan de slag met het opzetten, uitvoeren van een gezamenlijk actieprogramma gericht op de voorkoming en bestrijding van armoede.
Van kwetsbaar naar weerbaar! Armoede raakt ons allemaal.

Er is een breed en goed aanbod van regelingen en diensten waar mensen gebruik van kunnen maken. Toch weten mensen die diensten niet altijd te vinden. Of ze vinden het te ingewikkeld om iets aan te vragen. En mensen die weinig geld hebben, praten daar liever niet over. Alle organisaties hebben dagelijks contact met deze mensen. Zij zien veel, weten bij welke mensen het niet zo goed gaat en wat de problemen zijn.

Toch kennen de verschillende organisaties elkaar soms nog niet goed genoeg. Zo kan het gebeuren dat de ene organisatie iets ziet dat ze zelf niet kunnen oplossen, terwijl een andere organisatie daar juist wel een oplossing kan bieden. Signaal en oplossing komen dan niet altijd bij elkaar. Daar is dus nog veel te winnen.

Zo willen zij samen in Almelo en daarbuiten een grote maatschappelijke beweging op gang brengen die tot deelname uitnodigt en waarin mensen en organisaties de ruimte en de mogelijkheden hebben om hun onderlinge solidariteit te tonen.

Wij vonden het een mooie en inspirerende bijeenkomst. Het werd ons duidelijk dat heel veel organisaties tegen hetzelfde probleem aanlopen, namelijk weinig kennis over wat de verschillende andere organisaties doen tegen armoede en hoe je van elkaar gebruik kunt maken om jezelf te versterken. Ook merkten we dat iedereen juist graag wil samenwerken om zo mensen beter te kunnen helpen.

Eigenlijk zorgen dat iedereen in de samenleving met elkaar er aan werkt om de armoede te bestrijden. Dus van scholen tot en aan de gemeente en van woningcoöperaties tot initiatieven vanuit inwoners zelf die allemaal maar een ding willen: Minder Armoede!

Armoedepact

 

1

 

3

 

5

 

7

 

9

 

14

 

15

 

18

 

20

Foto’s Hans van der Burg (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply