Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Zonneparken in Almelo: eindelijk daad bij het woord? (Raadsvergadering 15-03-2016)

 

zon

 

Voorzitter,

Het borrelt en het bruist overal in Nederland van plannen voor grootschalige zonneparken. komt er eindelijk daad bij het woord?

Tientallen gemeenten willen lege bouwgrond gebruiken om er zonneparken op te zetten. Als de plannen van alle gemeenten uitgevoerd zouden worden, wordt het aandeel zonnestroom in Nederland in één klap verdubbeld.

En als we ook de kranten mogen geloven dan zijn er binnen afzienbare tijd in Nederland volop zonneparken te bewonderen.

Powerfield uit Dokkum is een bedrijf die word overspoeld met vragen over zonneparken door Nederlandse gemeenten.

De Friese ontwikkelaar Powerfield is in onderhandeling met diverse gemeenten voor de realisatie op meer dan 80 plekken. Powerfield verwacht de komende tijd de ontwikkeling van meerdere nieuwe parken op te starten.

Aanvragen voor parken met een oppervlakte van 30 hectare zijn geen uitzondering. Deze omvang staat gelijk aan 45 voetbalvelden.

Voor de realisatie van een zonnepark SDE+ is subsidie nodig. Deze kan dit jaar worden aangevraagd. 

Zonnepanelen op braakliggend terrein is een oplossing voor de dure grond die de gemeente Almelo bezit aldus de PVA in een verschenen persbericht die in de landelijke media volop onder de aandacht kwam. Vandaar ons contact met directeur Jellema van het zonne-energiebedrijf Powerfield.

Voorzitter:

Het bedrijf Powerfield had hun succesformule vanavond graag aan raad en college willen voorleggen middels burgerspreekrecht.

Vanwege de krappe tijd leek het ons zinvoller hier een politiek beraad aan te wijden waarin wij Powerfield van harte gaan ondersteunen.

Dank u.

 

‘Plaats zonnepanelen op braakliggende grond …

 

Het grootste zonnepark van Nederland wordt aangelegd bij Leek. Directeur Symen Jellema van Powerfield: “We kijken hier naar een enorm braakliggend terrein dat oorspronkelijk bedoeld was als industrieterrein. Maar dat gaat ‘m niet meer worden door de huidige ontwikkelingen. Dus werd er een andere invulling voor gezocht.

“De invulling die ervoor gevonden is, is een solarpark. Het gaat hier om 20 hectaren. Dat zijn 40 voetbalvelden. Daar komen zo’n duizend zonnepanelen op.”

Die gaan jaarlijks 15 miljoen kilowattuur opwekken, legt Jellema uit. “Dat is zeker niet mis. Daar kunnen zo’n 5 duizend gezinnen vrolijk energie van gebruiken.”

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

2 Comments to “Zonneparken in Almelo: eindelijk daad bij het woord? (Raadsvergadering 15-03-2016)”

  1. Henk schreef:

    Probleem is m.i. alleen dat gemeentes groot aandeelhouder zijn van energiebedrijven, dus jaarlijks flink wat dividend opstrijken voor hun begroting. Als alle burgers hun energie gaan betrekken van zonneparken, raakt de gemeente Almelo zijn melkkoe kwijt en dat vinden ze wellicht belangrijker dan een veel lagere energierekening voor de Almeloër.

  2. […] Zonneparken in Almelo: eindelijk daad bij het woord? – Partij vrij Almelo […]

Leave a Reply