Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Almelo en de toren van babel

 

Verkoopbord

Zo doen we dat in Almelo

 

Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt. Dat zal onze stad op de kaart zetten. Zo doen we dat in Almelo en net doen of er niets of niemand meetelt. Vervolgens stort het hele project als een kaartenhuis in elkaar. En zo kwam de bouw tot stilstand want die toren zou nooit afkomen omdat er niet genoeg huurders bleken te zijn voor de bijna tweehonderd appartementen. Het totale financiële debacle Fortezza heeft de gemeente meer dan 17 miljoen gekost.

Het beeld van de verstrooide verhouding tussen overheid en burger, zelfs tussen een heuse kloof tussen de overheid en die burger, bestaat al vele jaren in de maatschappelijke en politieke debatten. Populair is de overheid zelden. Oordelen over de prestaties van de overheid zijn vaak ronduit negatief.

Nadat blunders zich opstapelen van mislukking naar mislukking heeft het college Almelo ook nog het licht gezien in het omstreden woningbouwplan ‘Waterrijk’, dat gelijkgesteld kan worden met eenzelfde mislukt woningbouwplan nabij Groningen, het veelbesproken Blauwe Stad. Daar is niets tot nauwelijks iets van terecht gekomen en dat zou met Waterrijk ook niet anders worden.

Nu zoekt de gemeente een alternatieve invulling voor de Noordflank, zoals het gebied heet sinds de plannen voor woningbouw in Waterrijk zijn afgeschoten. Door het mislukken van Waterrijk verdween er 60 miljoen uit de gemeentekas en betaalde de gemeente jaarlijks 400.000 euro aan rentekosten.

De provincie Overijssel maakt zich al langere tijd grote zorgen over Almelo. Almelo is vooral kwetsbaar vanwege haar financiële positie. Naast preventief toezicht op financiën zijn er ook risico’s bij de uitvoering van toezicht en handhaving in het kader van Wabo en Wro. Om te voorkomen dat de gemeente Almelo, alsnog de status van artikel 12 krijgt gooide de provincie Overijssel het op een akkoordje met de gemeente om voor 14,5 miljoen 173 hectare aan Zwolle te verkopen en daarmee tevens de noodlijdende gemeentekas weer wat aan te vullen.

Na een langdurig en verhit debat ging gisteravond een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de verkoop.

In de Noordflank komt nu weer plek voor boeren die elders moeten wijken voor natuurgebieden. Jaren geleden had het gebied al een agrarische bestemming. De andere varianten voor de Noordflank, te weten de realisering van een enorm zonnepanelenveld (PVA) en een dorpslandgoed, werden weggestemd.

 

Harry de Olde

 

Zonneparken in Almelo: eindelijk daad bij het woord

Stemuitslag raadsvoorstel Transitie Noordflank 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply