Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO vol onbegrip over overschotten Wmo budget
Categories: Sociaal
 

anbo

 

Geachte redactie,

Hierbij een persbericht met reactie van seniorenorganisatie ANBO op het bericht dat gemeenten fors overhouden op hun Wmo budget. Wij hopen dat u kans ziet dit mee te nemen in uw berichtgeving.

Voor reacties of quotes vanuit ANBO kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
persvoorlichter/woordvoerder Zorg en Wonen
ANBO

“Niet te verkroppen”

“ANBO wordt meer dan bevestigd in haar waarschuwingen dat gemeenten geld overhouden op het Wmo budget,” verklaart Liane den Haan, directeur-bestuurder van seniorenorganisatie ANBO. “Het is ongehoord: meer dan eens heeft ANBO aangegeven dat gemeenten een veel te terughoudend beleid voeren als het gaat om de Wmo. Vele gemeenten bliezen hoog van de toren dat ze te weinig geld kregen om goede ondersteuning te bieden, en nu blijken ze ruim over te houden. En dat terwijl er nog te weinig hulp wordt geboden uit de Wmo.”

 

Verschraling van zorg
Den Haan kan zo een aantal oorzaken opnoemen waarom gemeenten Wmo budget over houden: “Signalen over verschraling van zorg door een veel te beperkte toekenning van uren huishoudelijke hulp, dagbesteding die veel te algemeen gecontracteerd wordt in plaats van gericht op doelgroepen, te hoge eigen bijdragen waardoor mensen de aangeboden zorg mijden, het verdwijnen van casemanagers dementie, thuiszorgorganisaties die op hun tarieven worden afgeknepen en her en der omvallen en tenslotte een vaak gebrekkige communicatie over de Wmo-mogelijkheden naar de burger toe. Dat er geld overblijft uit de Wmo is in dat kader dan ook niet te verkroppen.”

 

Waarschuwingen ANBO: stapeling van bewijs

Uit onderzoek van ANBO bleek al vaak dat gemeenten de Wmo nog onvoldoende in de vingers hebben. Zo hanteren gemeenten veel te strenge criteria voor Wmo-ondersteuning bij woningaanpassingen. Den Haan: “ANBO heeft zelfs een eigen hulpfonds opgericht omdat gemeenten onvoldoende steun leveren.” Uit ander onderzoek bleek dat gemeenten onvoldoende communiceren over de Wmo-mogelijkheden. “Om nog maar niet te spreken van hulpbehoevenden die naar de rechter moeten stappen voor huishoudelijke hulp, terwijl er gemeenten zijn die Wmo-geld oppotten. Dat kan echt niet.”

 

Oplossingen

Volgens Den Haan moet de controle op het Wmo-budget, uitgaven binnen het sociaal domein, flink worden opgeschroefd. “Er ligt hier een belangrijke rol voor de lokale Rekenkamers. Zij kunnen gemeenteraden steunen in hun controletaak. En vervolgens is het aan de Rijksoverheid om duidelijke kaders te scheppen zodat het helder is voor gemeenten hoe zij het beleid uit moeten voeren. ANBO zal in elk geval niet rusten voordat Wmo geld juist wordt besteed: om mensen langer zelfstandig te laten leven.”

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Reactie:

Het is niet te verkroppen dat een gemeente Wmo-geld gebruikt om de tekorten in de begroting aan te vullen,

De PVA wil dan ook dat het Wmo-budget voortaan geoormerkt wordt zodat we kunnen zien hoe het wordt uitgegeven en waar het op de plank blijft liggen.’

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply