Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Onbetwist: Huishoudelijke Hulp is onderdeel van de Wmo
 

anbo

 

Geachte redactie,

Hierbij de persreactie van seniorenorganisatie ANBO n.a.v. de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CrvB) inzake de rol van huishoudelijke hulp in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wij hopen dat u kans ziet onze reactie mee te nemen in uw berichtgeving over deze belangrijke uitspraak.

Voor nadere reactie, quotes of mediaverzoeken kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder Zorg & Wonen
ANBO
j.veen@anbo.nl | 06-13342127

18 mei 2016

“Gemeenten kunnen niet langer wegduiken” – ANBO

Huishoudelijke hulp is wel degelijk onderdeel van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wm0 2015). Zo heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB), de hoogste bestuursrechter, vandaag geoordeeld. Liane den Haan, directeur-bestuurder ANBO: “Gemeenten kunnen niet langer wegduiken. Omdat huishoudelijke hulp niet letterlijk bij naam werd genoemd als onderdeel van de Wmo, beweerden sommige gemeenten dat ze hier niet voor verantwoordelijk waren. Daar komen ze gelukkig niet meer mee weg. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen.”

 

Vragen over de Wmo

Eerder deden Rechtbank Zeeland-West Brabant en Rechtbank Gelderland (over het beleid van de gemeente Oosterhout en Lochem) tegenstrijdige uitspraken over of huishoudelijke hulp nu wel of niet onder Wmo valt. Valt huishoudelijke hulp nu wel of niet onder de nieuwe Wmo? En zo ja, kan de gemeente werken met een vast aantal uur per week (een zogenaamde algemene voorziening) en uit hoeveel uren moet die voorziening dan bestaan? Daarnaast was er onduidelijkheid over de rechten van mensen met een beschikking voor huishoudelijke hulp die van voor 2015 dateerde. Mag de gemeente de huishoudelijke hulp dan abrupt stopzetten of verminderen? “Deze vragen werden opgeroepen omdat de Wmo heel algemeen beschrijft dat een gemeente haar burgers maatschappelijke ondersteuning moet bieden, maar daarbij niet specifiek de manieren waarop benoemd.”

 

Maatwerk waar nodig

“Het doet ANBO goed dat de CrvB heeft bevestigd dat gemeenten maatwerk moeten bieden als dat nodig is,” verklaart Den Haan. “ANBO pleit al sinds de inwerkingtreding van de Wmo 2015 voor een kader waaraan het Wmo-onderzoek (het keukentafelgesprek) moet voldoen. Daarom hebben we samen met een gespecialiseerde Wmo advocaat 30 Spelregels ontwikkeld die gebaseerd zijn op juridische bronnen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gebruikt de spelregels inmiddels in haar opleiding voor Wmo consulenten.”

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply